На фона на политическата криза и създалото се остро дипломатическото отношение с Русия на „Дондуков“ 2 държавният глава Румен Радев връчи първия мандат за съставяне на правителство в рамките на настоящия парламент на кандидата за министър-председател Асен Василев, посочен от най-голямата по численост парламентарна група в 47-ото Народно събрание - тази на "Продължаваме Промяната".

връчване на мандат ПП Румен Радев
Георги Димитров

"Очаквам адекватни решения и отстояване на националния интерес за изграждане на свободна, демократична, просперираща и европейска България", каза президентът при връчването мандата.

"Българските граждани, нашето общество и институции имат нужда от сигурност и предвидимост. От надеждна защита на обществения интерес, а това означава най-вече отговорност и усилие за съставяне на стабилно правителство, което да отговори на очакванията на българските граждани", заяви Радев.  

"България е в политическа, икономическа и социална криза, посочи президентът. Българите споделят основателни тревоги за растящите цени, за нарастващата неизвестност, а реформите и средствата по Плана за възстановяване чакат своята реализация. От вчера имаме и външнополитическа криза", отбеляза още държавният глава в уводните си думи. 

Той припомни, че при връчването на мандата за съставянето на сегашното правителство в оставка, е предупредил, че ако не се предприемат решителни реформи в съдебната система – то статуквото ще потърси своя реванш. 

връчване на мандат ПП Румен Радев
Георги Димитров

връчване на мандат ПП Румен Радев
Георги Димитров

"За мен това е огромна отговорност. Всички сме наясно, че в кризите, които България трябва да посрещне, е изключително важно да имаме кабинет", каза Асен Василев. Изключително важно е този кабинет да работи в интерес на гражданите, а не на статуквото и той наистина да отстоява българския интерес и независимостта на нашата държава, добави Асен Василев.

Заедно с Асен Василев в президентството бяха и премиерът в оставка Кирил Петков, доскорошният председател на НС Никола Минчев и председателят на ПГ на ПП Андрей Гюров. 



Преди дни БСП постави като условие Кирил Петков да не бъде кандидат за премиер на ПП при опита за съставяне на правителство и замрази преговорите между двете политически сили. Това се случи, след като бе обявено изгонването на 70 дипломати и персонал от руското посолство в София.

Номинацията на Асен Василев беше обявена от министър-председателя в оставка Кирил Петков по-рано днес във видеоизявление. В настоящото правителство в оставка Асен Василев е вицепремиер по еврофондовете и министър на финансите. Той беше и служебен министър на финансите в първия служебен кабинет на министър-председателя Стефан Янев, назначен от президента Румен Радев. Бил е министър на икономиката, енергетиката и туризма в състава на служебното правителство на Марин Райков от март 2013 г. до 29 май 2013 г. 

От „Продължаваме Промяната“ заявиха, че ще предложат нов кабинет единствено при наличието на убеденост, че в 47-то Народно събрание има поне 121 народни представители, които ще поставят на първо място посочените в изявлението на премиера в оставка цели.

След получаване на мандата от "Продължаваме Промяната" имат седемдневен срок, за да излъчат проектокабинет.

В случай, че не успеят, Конституцията предвижда следващият мандат да отиде при ГЕРБ-СДС, тъй като са втора по численост партия в парламента. По време на консултациите с Радев, от партията заявиха, че нямат да правят опит за съставяне на правителство, а ще върнат обратно мандата, веднага щом го получат.

Това означава, че президентът ще трябва да връчи третия мандат на партия по негова преценка.

връчване на мандат ПП Румен Радев
Георги Димитров