ВАС изисква от президентството информация за пълномощията на Марин
ВАС изисква от президентството информация за пълномощията на Марин / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) изиска от президентството указа на Георги Първанов, с който след встъпването си в длъжност за втори мандат, е упълномощил вицепрезидента Ангел Марин да "дава и възстановява българско гражданство и освобождава и лишава от него". Ако няма такъв указ, то съдът иска това да бъде изрично заявено в писмена форма.

Това стана ясно на заседанието на ВАС по делото на издирвания от Интерпол и руските спецслужби Константин Циганов. Той обжалва решение на Административен съд-София град, който е оставил без разглеждане жалбата му за обявяване на нищожността на указа на Марин от 12 март 2010 г., с който е отменена натурализацията му и е прекратено производството по делото. Според адвокатите на Циганов решението на АССГ е неправилно, защото противоречи на материалния закон, постановено е при съществено нарушение на съдопроизводствените правила.

За да реши делото, ВАС смята, че трябва да се отговори на два въпроса - издаден ли е бил указ на президента Георги Първанов, с който е упълномощил вицепрезидента Ангел Марин да дава, възстановява, освобождава и лишава от българско гражданство. А ако не е бил издаден такъв указ, продължава ли се ex lege действието на указа от 21 януари 2002 г. и през втория мандат на същите президент и вицепрезидент, пише Правен свят.

"Тъй като по делото няма официални доказателства за наличието или липсата на такъв указ, а има само твърдения, следва те да се съберат служебно от съда чрез запитване до президента на Република България", твърди в определението си тричленният състав на съда с председател Панайот Генков.

ВАС казва още, че след получаването на отговор от президентството, делото да се докладва незабавно за решаване.

След изтичане на мандата на Георги Първанов и Ангел Марин стана ясно, че няма указ, с който Първанов е упълномощил вицето си през втория мандат да помилва лишени от свобода и да одобрява молби за българско гражданство. В юридическите среди се разрази спор дали е бил необходим втори указ или първият автоматично важи и през втория мандат. Преди няколко години самият Първанов призна, че няма такъв указ и че първият остава в сила.

Жалбоподателят Константин Циганов също е известно лице у нас. Само преди няколко дни отново бе медиен герой. Депутати от опозицията питаха вътрешния министър Цветан Цветанов дали премиерът Борисов, преди години като столичен кмет, е играл футбол с Циганов, който е сочен за кръстник на една от най-сериозните руски престъпни групировки в близкото минало. Цветанов отрече за такава среща, въпреки че във в. "Галерия" се появи снимка как Борисов се здрависва с Циганов.