дъжд времето
дъжд времето / ThinkStock/Getty Images
Днес отново ще има валежи и гръмотевична дейност, на повече места сутринта в Северна и Източна България. По-късно след обяд валежите ще спират и облачността ще започне да намалява. Ще духа слаб северозападен вятър.
 
Максималните температури ще са между 23 и 28 градуса, в София - около 23 градуса. Атмосферното налягане е малко по-ниско от средното за месеца. През деня ще остане почти без промяна.
 

НИМХ-БАН


Жълт код за валежи и гръмотевична дейност е обявен за осем области у нас за 10 юли, вторник, показва справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН. Предупреждението е в сила за областите Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Търговище, Сливен и Стара Загора.

В тези райони отново ще има краткотрайни, временно интензивни валежи и гръмотевична дейност. Значителни количества дъжд ще има през първата половина от денонощието, като в отделни райони може да достигнат до 30 л/кв.м.
 

ThinkStock/Getty Images


В планините облачността ще е значителна. Ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. Ще духа слаб вятър от северозапад, по най-високите върхове на Рила и Пирин от запад. Времето ще бъде хладно, с максимална температура на височина 1200 м - около 18 градуса, на 2000 м - около 12 градуса.

 

През юли ще има валежи, температурите ще са от 10 до 39 градуса

Над Черноморието облачността ще е по-често значителна, на места с краткотрайни валежи и гръмотевици. Ще духа слаб до умерен вятър от северозапад. Максималната температура на въздуха ще е 26-28 градуса. Температурата на морската вода е 24-25 градуса. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала.
 

Thinkstock/Getty Images



В средата на седмицата въздушната маса над страната временно и относително ще се стабилизира. Ще има повече слънчеви часове; но около и след обяд все още са възможни и превалявания, вече на малко места и краткотрайни. Температурите ще се повишат и максималните ще са около и над 30 градуса.

Климатолог с прогноза за времето през юли

ThinkStock/Getty Images



Подробна информация за времето днес и прогнозата за десет дни напред вижте на Sinoptik.bg