/ БГНЕС
Непоследователността на партньорите ни от ГЕРБ наля вода в мелицата на БСП, но на това трябва да се сложи край, защото държавата и държавността ще отидат по дяволите, коментира лидерът на НФСБ Валери Симеонов по време на дебатите по Изборния кодекс, свързани с отпадане на машинното гласуване за местни и парламентарни избори.

Според него от темата за машинния вот не трябва никой да се възползва. "Не беше необходимо чак до там да се стига. Не беше необходимо. Това, което вие целите, естествено съвсем пресметливо и целенасочено - това е провал на местните избори. Само, че какво ще последва след провала на местните избори. Да, ще се предизвика тежка политическа криза без ясен изход. Дали ще се отиде до поредни искания на вот на недоверие и инсценирани вълнения и продължаване на насаждане в мисленето на обществото, че и тези избори са порочни, манипулирани и че управляващите са неспособни да проведат един избори. Това най-вероятно ще стане, ако вкараме машините, защото на всички ви е ясно, че изборът ще бъде изключително сложен - на четири, пет фази. Освен това ще има необходимост в рамките на седем дена да се изтеглят машините, да се препрограмират и пак да се поставят навсякъде където има балотаж", посочи още Симеонов.

Парламентът събра кворум, обсъжда отмяна на машинното гласуване

По думите му, ако опозицията постигне провал на изборите с машинното гласуване, при следващите избори това ще се сгромоляса на главата на управляващите, които може да са БСП.

Според него не машините ще убедят хората в прозрачността на изборите, а общата отговорност на всички от парламента.

Симеонов изтъкна, че НФСБ ще внесе предложение за тотална забрана на машинното гласуване.
Агенция Фокус