/ БГНЕС
Депутатите събраха кворум от първия път, за да започне извънредното пленарно заседание, на което те обсъждат на първо четене промени в Изборния кодекс, свързани с отмяна на машинното гласуване за парламентарни и местни избори.
 
В залата се регистрираха 125 народни представители.

Според сега действащите правила, на изборите за местна власт през есента трябва да има поне 6000 секции с машинно гласуване. Според мнозинството обаче това ще доведе до хаос.
 
До извънредното заседание на парламента се стигна, след като опозицията – в лицето на БСП и ДПС провали кворума в петък, когато по план трябваше да се гледат измененията.

Междувременно БСП поиска премиерът Бойко Борисов, вътрешният министър Младен Маринов и финансовият министър Владислав Горанов да бъдат поканени в парламента да обяснят какво се случва със системата на Националната агенция за приходите (НАП). Искането беше направено от депутата от "БСП за България" Иван Иванов от парламентарната трибуна. „Днес сме свидетели на най-мощната и най-сериозната хакерска атака спрямо българската държава“, коментира той.

Иванов поиска премиерът и ресорните министри да дадат обяснение пред народните представители до каква степен е пробита системата на НАП, има ли опасност да бъдат изнесени данни, които да увредят финансовите интереси на страната, има ли опасност български граждани да бъдат с източени сметки или с начислени допълнително данъци.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева каза, че ще информира министър-председателя за желанието на БСП.
БТА