Успешно завърши акцията по спасяване на тежко пострадал чуждестранен турист в района на Вихрен, която протече при сурови метеорологични условия. Като чудо определи планинският спасител от отряда в Банско Атанас Уков оцеляването на мъжа.

По-рано стана ясно, че се провежда тежка акция по спасяване на пострадал турист в Пирин планина, съобщи Методи Баненски от Планинска спасителна служба – отряд Банско.

Сигнал за инцидент в планината е подаден към 16 часа в неделния ден. Веднага към мястото, на която се е предполагало, че е възможно да е пострадалият турист, се отправя екип от 17 планински спасители от отрядите в Банско и Разлог.

Спасяват 70-годишен мъж след инцидент край връх Вихрен

"Първоначалната ни информация беше, че не се е прибрал. Знаехме, че е стигнал до върха и е трябвало да се върне по същата пътека", каза Уков. По думите на съпругата на спасения тази вечер мъж, той е опитен планинар и със сигурност не се е отделил от маршрута, затова предположила, че е пострадал.

Около 19 часа спасителите достигнат до пострадалия турист. В акцията се включва и планински спасител – лекар, който поставя необходимите медикаменти, за да бъде стабилизиран пострадалият мъж още във високата част на планината.

„Цяло чудо е, че е оцелял при падане от върха, след това е чудо, защото той е паднал сутринта и не изпаднал в прекалено тежка хипотермия да загине“, сподели Уков.

Спасиха пострадалото под връх Вихрен 15-годишно момче

Туристът е бил с неподходяща за зимната планина екипировка. Пострадалият чужденец е с множество фрактури, комоцио и тежка хипотермия по първоначална оценка на планинските спасители.

"Акцията беше много тежка, при много сурови метеорологични условия, ураганни ветрове и мъгла", каза Атанас Уков.
Десислава Велкова/БТА