В събота БСП одобрява принцип за разделяне на партийните постове от тези във властта
В събота БСП одобрява принцип за разделяне на партийните постове от тези във властта / снимка: Sofia Photo Agency

Конгресът на БСП в събота ще одобри само принципа за разделяне на партийните ръководни постове от тези в изпълнителната власт – принцип, който ще залегне в новия устав на левицата. Това обясни говорителят на партията Ангел Найденов. Той уточни, че самите промени в устава на БСП ще бъдат гласувани на следващо заседание на конгреса, вероятно след местните избори.

Принципите, които ще залегнат в новия устав, ще бъдат обсъдени на съботния конгрес на БСП в рамките на решението, което форумът ще вземе във връзка с дейността и функционирането на партията. Ангел Найденов обясни, че това решение ще бъде свързано най-общо с мерки за подобряване на организационното състояние на левицата. Очаква се в бъдещите промени на устава да присъства и въпросът за партийната отговорност по време на предизборни кампании.

Другите две решения на заседанието на 46-ия конгрес на БСП ще бъдат свързани с приоритети в управленската политика на БСП и с местните избори. Ангел Найденов уточни, че вероятно в предложената актуализация на социално-икономическата програма на пленума през април ще има промени и допълнения. Мерките, които левицата анонсира преди два месеца, са свързани с доходите на работещите, пенсиите, данъчно-осигурителната тежест, студентското кредитиране, както и промени в системата на образованието и здравеопазването.

Увеличаване на доходите в бюджетната сфера с не по-малко от 10% от 1 юли всяка година, намаляване на данъчното облагане за най-ниските доходи и процес на актуализация на пенсиите за трудова заетост от догодина до 2009 г. – това бяха част от мерките в социално-икономическата програма за управлението, която БСП анонсира през април за обсъждане на партньорите си в тройната коалиция.

Спечелване на най-голям брой кметове на общини и кметства и на най-голям брой гласове, подадени за листите на левицата – ще бъде задачата, която конгресът на БСП ще постави пред партията за местните избори, обясни още говорителят на партията Ангел Найденов.