В Судан изготвили план за издирване на отвлечените българи
В Судан изготвили план за издирване на отвлечените българи / снимка: БГНЕС, архив

Правителството на Судан незабавно е започнало работа по изготвянето на спешен план за действие и е предприело нужните защитни процедури за издирване на похитителите на отвлечените българи. Това се казва в официална позиция на Министерството на външните работи на страната.

Говорителят на външно министерство Весела Чернева разказа пред bTV подробности около инцидента. „В момента, в който те са кацнали на летището, там ги е чакал джип със седем тежко въоръжени мъже. След като колата е отпътувала се е стигнало до преследване с кола на суданската полиция. В резултат на това един от полицаите е много тежко ранен. Известна е посоката на тяхното бягство”, съобщи Чернева. „В много добро сътрудничество сме с местните власти и силите на ООН. Ситуацията е достатъчно опасна и сериозна, за да спекулираме с информация”, коментира още тя.

Чернева сподели още, че преследването е продължило от хеликоптер на ООН и благодарение на това посоката на похитителите е известна. По думите й обаче всичко, което се отнася до състоянието на похитителите е обект на следваща фаза на разследването и на този етап не може да се коментира.

Пред БНТ Чернева съобщи, че ситуацията е много сериозна. Според нея в интерес на отвлечените българи е да не се правят коментари, без да са известни всички подробности по случая. „Ситуацията е много опасна, ние сме много обезпокоени, животът на тримата българи е това, което най-много ни интересува. Затова е важно фактите, с които разполагаме, да са добре проверени и да знаем със сигурност за какво става дума. Надяваме се тази опасна ситуация да се разреши във възможно най-скоро време и тези трима души да се приберат живи и здрави”, коментира говорителят на външно министерство.

Тримата българи, служители на българска авиокомпания „Хели еър” , извършваща полети по договор с ООН, бяха отвлечени вчера от неизвестни лица в Северен Судан. Инцидентът стана в сутрешните часове в района на северния град Ум Шалая. Екипажът е бил похитен от писта на около 65 км югоизточно от Ел-Дженейна - столица на провинция Западен Дарфур. Тримата българи, чиито имена не се съобщават, са командир, втори пилот и бордови инженер. И тримата са с голям опит в хуманитарни мисии.