В Смолянско топят сняг за да се спасяват от безводието
В Смолянско топят сняг за да се спасяват от безводието / снимка: Фейсбук

Продължителното безводие в Смолянско принуди някои от жителите на селата в Ардинското корито да пребягват до „иновации", за да посрещат ежедневните си битови нужди. Масово се ползват самоделни устройства, които се монтират на мивките, за да могат хората да си мият ръцете и посудата. След падналият голям сняг, много от тях си набавят и водата, като го топят и пълнят „патентованите" приспособления.

Девет смолянски села са на воден режим

Един от тях е инж. Иван Иванов от смолянското село Чокманово, който е пригодил бака от боя с монтиран спирателен кран в кухнята си и успява да спаси положението. Според него, 30% от хората в Ардинското корито са без вода и положението е сериозно. Емил Стойков също потвърждава „иновацията", като добавя, че тя работи с разтопен сняг. За нововъведенията, хората се похвалиха в социалните мрежи, като обменят и опит. За пиене хората се снабдяват с минерална вода.

Отмениха частичното бедствено положение в Смолян

Липсата на вода в област Смолян е един от най-сериозните проблеми през последните месеци. Официално на воден режим са девет населени места, но селата и махалите с такъв проблем са десетки. Причината за липсата на вода според специалисти е дългата суша и студеното време.