/ БГНЕС
До 17.00 часа днес са купени 10 597 маршрутни карти за тол таксуването, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура".

Днес е първият ден от въвеждането на тол системата за превозните средства над 3,5 тона. Потребителите са предпочели каналите за продажба на Агенция "Пътна инфраструктура" като най-много са картите, купени чрез терминалите за самообслужване и през сайта bgtoll.bg.

Тол системата вече е факт

С помощта на служители на Националното тол управление, които консултират шофьорите на място на границата - на гишетата и край терминалите за самообслужване, покупката на маршрутна карта отнема 2-5 минути. Това се случва докато водачите изчакват камионите и автобусите им да бъдат обработени на пункта.

Близо 14 000 бордови устройства, предоставени от двете дружества Национални доставчици на услуги - "Интелигентни трафик системи" АД и "Конкорд Смарт Инфраструктура" АД, са монтирани в тежкотоварните автомобили. Те са включени в т.нар. бял списък с валидни бордови устройства, който в неделя сутринта Националните доставчици на услуги предоставиха на Националното тол управление. До края на следващата седмица се очаква да бъдат сключени договорите и с ползватели на GPS тракери, допълват от АПИ.

Нанков: Тарифата на тол системата у нас е най-ниската в Европа (ВИДЕО)

На 1 март 2020 г. електронната система за събиране на пътни такси на база изминато разстояние - тол премина в търговска експлоатация. Тол таксите замениха е-винетките за превозните средства над 3,5 т., които вече плащат за ползване на 3 115 км пътища. От тях 803 км са автомагистрали и 2 312 км - първокласни пътища. Близо 17 000 км второкласни и третокласни пътища от около 20 000 км републиканска пътна мрежа ще са безплатни за тежкотоварните автомобили. На територията на област Смолян например няма пътища, за които да се дължи тол такса.