В Сърбия, от ГКПП „Калотина” до унгарската граница е малко над 90 евро. У нас - от „Калотина” до „Капитан Андреево” е около 20 евро
„Към този момент в страната ситуацията е абсолютно спокойна. Интензивен е трафикът на ГКПП „Капитан Андреево” и „Калотина”. Системата стартира нормално и гладко, както бяха нашите прогнози. Към този момент вече имаме над 13 500 бордови устройства, които са активни. Те вече отчитат маршрутите и курсовете, които извършва тежкотоварният трафик и автобусите в страната”, това коментира пред NOVA заместник-министърът на регионалното развитие Николай Нанков.

„По отношение на софтуера всичко е гладко и няма забавяне. Имаме и мобилни екипи, които вече работят за подпомагане на процеса”, добави Нанков.

Тол системата вече е факт

„Основната тема в разговорите с превозвачите беше каква да бъде отправната точка с която да стартираме. Обхват и тарифа. Тарифата е най-ниската в Европа. В Сърбия, от ГКПП „Калотина” до унгарската граница е малко над 90 евро. От „Калотина” до „Капитан Андреево” е около 20 евро”, обясни Нанков.

„Ние сме националноотговорни във въвеждането на всяка една политика и точно това е причината да направим толкова отстъпки. С това което направихме като тарифа и обхват на пътищата, ще дадем шанс на транспортния бранш да докаже своята правота”, каза Нанков.

Той добави, че Северната тангетна в София вече е индексирана и е изключена от обхвата на пътищата изискващи винетка.
NOVA