В „Пирогов” спасиха мъж със спряло сърце
В „Пирогов” спасиха мъж със спряло сърце / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Спешна операция направиха кардиолозите в „Пирогов”, за да спасят мъж със спряло сърце.

77-годишният пациент бил докаран късно в събота вечерта от Бърза помощ в кардиогенен шок и практически мъртъв. „Наложи се за минути да съберем екип и да направим изключително сложна манипулация, която обикновено протича в три етапа, но за човека нямаше друг шанс”, обяснил за „Преса” началникът на отделението по инвазивна кардиология на „Пирогов” д-р Иван Мартинов.

Оказало се, че освен инфаркт мъжът имал тежка коронарна болест, като и трите артерии, които хранят сърцето, били стеснени, а едната - запушена от тромб. Докторите първо вкарали специален катетър през ръката на пациента и така стигнали до тромба. След като го изсмукали, сложили стент на отпушеното място, за да държи съда отворен. После влезли едновременно в другите две големи артерии, за да може кръвта лесно да стига до сърцето и да го държи живо. В едната поставили стент, а в другата раздули т.нар балон.

„Процедурата продължи около един час, като сърцето на мъжа спираше няколко пъти. Трябваше да използваме дефибрилатор, както и да правим сърдечен масаж. Сложихме и временен пейсмекър. Смъртността в случаи като този е над 90%, но за щастие успяхме да спасим мъжа”, разказа д-р Мартинов.

След операцията три в едно и само ден в интензивното отделение днес пациентът ще бъде изписан. Лекарите са оптимисти за състоянието му, като след шест месеца ще трябва да огледат съдовете му с миниатюрна камера.

„Ако се наложи, ще го подложим на още една манипулация, но тя няма да е толкова рискова”, посочи д-р Мартинов.