В парламента спориха задочно защо в доклада липсва терминът „политическа воля”
В парламента спориха задочно защо в доклада липсва терминът „политическа воля” / снимка: Sofia Photo Agency, архив
В парламента спориха задочно защо в доклада липсва терминът „политическа воля”
49981
В парламента спориха задочно защо в доклада липсва терминът „политическа воля”
  • В парламента спориха задочно защо в доклада липсва терминът „политическа воля”

Очаквано опозицията и управляващото мнозинство се разминаха в прочитането на оценките на Европейската комисия в техническия доклад на мониторинга в областта на съдебната система и вътрешния ред. В доклада се препоръчва на България да осъществи реална реформа на съдебната система и да прекрати непрозрачната кадрова политика там, да изгради мрежа от специализирани прокурори, да подобри разследването в МВР, както и да се наложат ефективни санкции за конфликт на интереси. Политиците в парламента влязоха в задочен спор за това защо този път в доклада липсва терминът "политическа воля".

Екатерина Михайлова от Синята коалиция каза: „Ако в началото имаше надежда, след това бяха използвани думите „политическа воля", сега в този доклад липсват тези констатации. Тоест от страна на ЕК се прави констатация, че политическата воля се е спарила".

Според Михаил Миков от БСП „техническият доклад показва, че няма сериозен напредък в наблюдаваните теми. Появяват се нови теми в механизма и това е темата за изборите, по-специално политическата корупция, непрозрачното финансиране, начина, по който България прави избори".

Лютви Местан от ДПС смята, че „Европа не я топли трайната политическа воля без конкретни резултати. Нямам съмнение, че и този доклад на ЕК ще бъде прочетен от управляващите така, както дяволът чете Евангелието. Но аз този път ще препоръчам докладът да се прочете вярно и самокритично".

Искра Фидосова от своя страна каза: „Направихме обективен прочит. Чух от колегите от опозицията да говорят, че в този доклад за първи път не се съдържа терминът „има политическа воля". Този термин се съдържаше в предишните два доклада тогава, когато ние заявявахме нашата политическа воля след като поехме управлението на страната след изборите на 5 юли 2009 г. по отделните критики. В предишните доклади имаше само отправени критики и нищо друго по отношение на съдебната реформа, на борбата с организираната престъпност, на корупцията. Да, за първи път няма този термин, но има други термини и аз държа да ги прочета. Докладът борави със „започнаха действия", „предприети са мерки", „предприети са действия", „поредица от действия по дадените препоръки".