В МФ са давани допълнителни пари за свършена работа и професионализъм
В МФ са давани допълнителни пари за свършена работа и професионализъм / снимка: Sofia Photo Agency, архив

В Министерството на финансите /МФ/ не са раздавани коледни бонуси или 13-та заплата; по време на цялата 2011 г. отделни екипи от служители са получавали допълнителни възнаграждения за постигнати добри резултати съгласно Закона за държавния служител и постановление на МС, посочи вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков, цитиран от БТА, във времето за парламентарен контрол.

За цялата година общата сума на тези възнаграждения е 233 725 лв., съобщи той и добави, че сумите са изплащани на база на сега съществуващия закон. Проявен професионализъм и личен принос към определени задачи като оттеглянето на България от проекта "Бургас-Александруполис", уреждането на дейността на НДК, разработването на държавния бюджет за 2012 г., сертифицирането на европейските проекти, въвеждането на гъвкавото работно време в администрацията и повишаването на кредитния рейтинг на страната, Дянков посочи като основания за изплащането на тези допълнителни възнаграждения.

Допълнителните възнаграждения не са допълнителна тежест към държавния бюджет, защото са отпуснати от реализирани икономии от средствата за работна заплата, отбеляза Дянков. Към края на 2011 г. МФ е реализирало икономии в размер на 9 206 000 лв. и ги е върнало на държавната хазна. За 2010 г. МФ е върнало в хазната 8,5 млн. лв. от предвидените му разходи.

Надявам се скоро да приемем промените в Закона за държавния служител, които ще регламентират начина на получаване на бонуси и ще лимитират сумите (процента от заплащането, което може да е бонус) за много по-голяма част от администрацията, посочи още Дянков. Може би е донякъде моя вина, че този закон е закъснял, но факт е, че той е вече в парламента, добави той.