В Лясковец откриха мемориален знак в памет на командоса Емил Шарков
В Лясковец откриха мемориален знак в памет на командоса Емил Шарков / снимка: Dariknews.bg

Има две проверки на операцията в Лясковец, при която загина командосът Емил Шарков, съобщи новият министър на вътрешните работи Румяна Бъчваров. Тя се е запознала с резултатите и след като ги обсъди с професионалното ръководство, ще прецени дали да назначи нова проверка по случая. Бъчварова присъства на откриването на мемориален знак в училище "Максим Райкович" в Лясковец, в близост до което преди една година се проведе акцията, в която Петко Петков се барикадира в дома си и откри огън по спецполицаите, изпратени да изземат незаконните му оръжия.

Най-важното при случая в Лясковец от тук нататък е да се вземат поуките и да не се допускат такива грешки, коментира Румяна Бъчварова. Тя е уверила близките на загиналия командос, че е готова на разговор с тях, за да чуе и тяхната гледна точка.

По отношение на промените в МВР вицепремиерът посочи, че смята да продължи започнатата от министър Вучков реформа, която според нея е правилна и много добра. Според Бъчварова трябва да се върви в посока на административно оптимизиране и преструктуриране на министерството.

На откриването на мемориалния знак в памет на Емил Шарков присъства и новият главен секретар на МВР Георги Костов. Той призова да се спре политическото говорене по темата, за да може компетентните органи да си свършат работата. Нека днес да се преклоним пред подвига на героя Емил Шарков, каза още Костов.

Мемориалният знак в Лясковец с лика на Емил Шарков бе открит от неговата съпруга Милена и кметът на града Ивелина Гецова. На специален ритуал в двора на училището бе отслужена панихида в памет на загиналия командос.

„Днес съм тук, защото чувствам моето присъствие като човешки дълг", каза по време на церемонията Бъчварова. Емил Шарков е пример за доблестен боец, който не трябва да забравяме, подчерта министърът.

"Новият герой на Лясковец Емил Шарков ще остане завинаги в живота и в историята на нашия град, на това училище и на хората, които живеем тук", добави кметът на Лясковец Ивелина Гецова.

На ритуала в двора на училището присъстваха семейството на загиналия барета, кметовете на трите общини Велико Търново, Горна Оряховица и Лясковец, областният управител, представители на МВР, ученици и учители. Присъстващите почетоха героя Емил Шарков с едноминутно мълчание, а след това положиха венци и цветя пред гранитната плоча, върху която е изписано: „Служебният си дълг превърна в подвиг, живота си на нас ти подари!".