/ БГНЕС
В кабинета на Симеонов: Граждани могат да подават денонощно сигнали за силен шум
98131
В кабинета на Симеонов: Граждани могат да подават денонощно сигнали за силен шум
  • В кабинета на Симеонов: Граждани могат да подават денонощно сигнали за силен шум
Във Фейсбук статус вицепремиерът Валери Симеонов обяви денонощен телефон, на който граждани могат да сигнализират за шумни заведения след 23 часа. На него автоматичен женски глас дава време от три минути за сигнала.

В статуса си Симеонов разказва и за успеха на снощната си "акция шум" в София, започнала от бул. „Витошка” и възстановила тишината в няколко известни столични заведения. По негови думи заедно с представители на Столичната регионална здравна инспекция "за десерт" си оставили квартал „Студентски град”, където било и най-шумното заведение, а най-гръмогласната компания се оказала празнуващи професионалния си празник полицаи.

Симеонов отново в акция срещу шума в „Слънчев бряг”
 


"Здравейте! Вие се свързахте с автоматизираната система в кабинета на вицепремиера Валери Симеонов за нарушения в областта на туризма и шума по заведенията. Моля, посочете обекта и адреса на нарушението с вашите имена и телефон за обратна връзка. Анонимността ви е гарантирана. След сигнала направете вашето съобщение. Разполагате с три минути" - това ще чуете, ако решите да сигнализирате за шумни заведения след 11 часа вечерта.

Дарик потърси Валери Симеонов, за да разберем как функционира телефонът за шум: "Телефонът за шума е въведен в действие миналата година в началото на лятото в първите дни на юни, а през есента и зимата не сме го спирали. Получаваме сигнали. Миналото лято по тях бяха извършени десетки проверки. Бяха констатирани нарушения, съответно бяха направени актове и прочие. И в момента получаваме на този телефон сигнали. Нямам възможност да прослушвам лично всички съобщения, има си двама души в кабинета, които само с това се занимават, особено за летния сезон. Колеги се отзовават на всички сигнали. А аз лично се отзовавам на тези места, където има много сигнали за силен шум след 23 часа. Избирам също и такива места, на които по най-различни причини полицията или институциите се притесняват да ги посещават. Слънчев бряг до миналата година беше ядрото на най-мащабните нарушения на закона за защита на шума в околната среда".

Валери Симеонов: Внасяме закона за шума, глобите скачат с хиляди левове
 
плаж музика танци хора
ThinkStock/Getty Images


Никой не си оповестява предварително проверките, подчерта вицепремиерът.
 
Проверките в София дойдоха след като вицепремиерът обиколи Южния плаж в Слънчев бряг и настоя нощните заведения по него да бъдат затворени заради шума. Неговата борба за тишина предизвика и конфликт с министъра по туризма – Николина Ангелкова, която твърди, че всички те са законни, за разлика от Симеонов, според който те са опасни не само за живота, но и за туризма в България.

Телефонът, на който може да подавате сигнали за силен шум след 23 часа, е 02/940 30 03.