/ iStock/Getty Images
Работодателите ще могат да предоставят само платен годишен отпуск на работниците или служителите си, без тяхно съгласие, решиха депутатите по време на окончателното гласува на закона за извънредното положение.

Работодателите в частния сектор и органите по назначавана при държавните служители ще могат да възлагат надомна работа, както и работа от разстояние дори и без съгласието на работниците, но само когато естеството на работа го позволява.

Армията вече е в битката срещу COVID-19, тренира изграждане на полева болница

Депутатите разписаха, че работниците и служителите ще трябва да ползват до една втора от платения си годишен отпуск, въпреки тяхното несъгласие.

Първоначално заложените текстове предвиждаха работодателите да пускат служителите си и в неплатен отпуск, но в хода на работата претърпяха промяна.

Гешев: Политиците да не политиканстват, а да се вслушат в лекарите за радикални мерки

Мнозинството отхвърли предложението на БСП работниците да откажат да изпълняват задълженията си, когато работодателят не е осигурил необходимите противоепидемични мерки на работното място, както и да претендират обезщетение.

„Маски и дезинфектанти няма. Нека да дадем възможност на хората, които работят в предприятия, да се защитят“ аргументира предложението на левицата депутатът Надя Клисурска.

„Надяваме се в най-скоро време тези лични предпазни средства да бъдат осигурени. С вашия текст, вместо да защитим работниците, ще накараме работодателят да ги освободи“, противопостави се на идеята Хасан Адемов от ДПС.

Гласуваните текстове предвиждат още полицаи и пожарникари да полагат извънреден труд, който надхвърля ограниченията на Закона за МВР, но само и единствено след изричното им съгласие.