/ Dariknews.bg, архив
Български военнослужещи ще могат да участват в противоепидемичните мерки, прилагани от държавата срещи разпространението на коронавируса у нас. Предложението за това направи депутатът от ГЕРБ Димитър Лазаров, а то срещна одобрението на 89 народните представители по време на окончателното обсъждане на Закона за мерките по време на извънредното положение, което е в сила за територията на цялата страна от 13 март.

Участието на армията ни ще става единствено след изричен акт на Министерски съвет. Българските военни ще имат правомощията да извършват проверки за установяване на самоличност, да задържат лица до пристигането на органите на МВР, както и да ограничават придвижването на автомобили.

Физическа сила и помощни средства ще могат да се използват единствено, ако те са „абсолютно необходими“.

Гешев: Политиците да не политиканстват, а да се вслушат в лекарите за радикални мерки

Междувременно военните дадоха ход и на тренировка за превръщането на спортна зала "Арена Армец" в полева болница. 
Това беше докладвано на премиера Бойко Борисов от зам.-началника на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов по време на инспекция в цех на "Интендантско обслужване" в Калофер, където се шият защитни облекла. Учението се провежда по разпореждане на министър-председателя. 

БГНЕС

Борисов: Магазините сутрин само за възрастни, в градовете да се проверява кой къде отива (ВИДЕО)

В тренировката участват Министерството на отбраната, Министерството на вътрешните работи, Министерството на здравеопазването и Държавна агенция „Държавен резерв и военновременни запаси“. Тренировката се ръководи от Националния оперативен щаб.

Към настоящия момент се провежда първият етап, който ще продължи до края на деня – първоначално разполагане на полева болница в спортна зала. Вторият етап от тренировката ще е – окончателно оборудване на болницата с необходимото медицинско оборудване и материали. Третият етап ще бъде – готовност за функциониране. Създадена е организация тренировката да се проведе и в други областни градове със спортни зали.

112 са вече заразените с коронавирус у нас (ВИДЕО)

Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов информира, че в държавния резерв и Министерството на отбраната са на разположение до 15 000 легла.

Твърдо против военните да се включат в ограничаването на заразата се обявиха от БСП. „Извън военното положение, извън заплахата от военен конфликт, армията няма работа“, категоричен бе депутатът от опозицията Крум Зарков. Според него изваждането на армията на улицата в такъв момент е „противопоказно“ и „неоправдано“

„Това предложение е само за времето на извънредното положение. Не става въпрос за постоянни правомощия на въоръжението сили“, припомни от своя страна колегата му от ГЕРБ Красимир Ципов, според когото няма проблем военните да подпомогнат органите на ВМР в тази извънредна ситуация.

„Не приемам идеята, че българският войник на улицата плаши българските граждани“, включи се в дебата Милен Михов от ВМРО, който настоя, че военнослужещите ни единствено ще „гарантират спокойствието и сигурността по време на тази страшна епидемия“.