/ iStock/Getty Images
Полицията ще може да задържа и карантинира пациенти с коронавирус до шест седмици при обявени вчера нови по-строги закони, пише британският вестник The Times.

Законопроектите за извънредни мерки, внесени в парламента, превръщат в престъпление случаите, когато хората не спазват карантината , опитват се да избягат или да предоставят подвеждаща информация на служители, които ги проверяват. Те ще бъдат изправени пред глоби до 1000 лири.

На имиграционните власти ще бъдат предоставени и по-разширени правомощия да задържат хора от всички националности, включително британци, и да ги насочват към проверка и карантина. Правителството призна, че правомощията "вероятно ще доведат до юридически противоречия".

Пациентите ще могат да бъдат насилствено изолирани в болница или на друго място и да им бъде забранено да работят. Длъжностните лица ще получат правомощия да спрат „всеки кораб, въздухоплавателно средство, влак или друг транспорт, който напуска всяко място“ и да изземват сгради и предмети за дезинфекция.

Ще се разреши на полицаите да задържат хора, за които се подозира, че носят вируса за първоначален период до 48 часа и да ги насочат за скрининг. Ако се установи, че имат вирус Covid-19, те могат да бъдат насочени в карантина за 14 дни на „определено място“. Карантинният период може потенциално да бъде удължен с още два периода до 14 дни, ако лекарите все още имат притеснения.

Новите закони ще дадат възможност на полицията и здравните власти да поставят ограничения върху движенията и пътуванията на човек, неговите дейности и контакти с други хора. Законът гласи, че както полицаите, така и обществените здравни работници имат право да налагат карантинни ограничения.

Правителството заяви, че без новите правомощия полицията ще бъде неспособна да се справи с новата ситуация. В него се казва, че в повечето случаи „не предвиждаме, че ще възникне необходимост от използването им“, добавяйки, че мерките са „отговорни и пропорционални“.

Спешното законодателство ще даде на държавата повече контрол върху много аспекти от живота.