/ iStock/Getty Images
Пет нови случая на заразени с коронавирус у нас. Общият брой на случаите у нас вече е 112. Това съобщи генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски по време на брифинга на Националния оперативен щаб.

Вече 110 българи са с коронавирус, до ден-два изписват първите оздравели
 
 

Брифинг на Националния оперативен щаб, създаден с цел координиране, организиране на действията на компетентните държавни органи във връзка с обявената от СЗО спешност за общественото здраве от международно значение по отношение на заболяването COVID-19.

Публикувахте от Военномедицинска академия - ВМА в Четвъртък, 19 март 2020 г.
"В Смолян има трима заразени. В Перник, Пловдив и Габрово - по двама. В Плевен и Варна случаите са четири. В Благоевград и Бургас – двама. В Лом вече има един заразен. В Ловеч заразен е един човек", каза Мутафчийски.

Домусчиев търси да дари на държавата животоспасяващо лекарство за коронавирус (ВИДЕО)

Той потвърди, че един от пациентите с коронавирус в Пловдив е медицинско лице. „Да, заразеният е лекар, установени са неговите контакти. От 6 дни не е на работа. До колкото знаем е работил на едно място", каза той.

Мутафчийски коментира хлорохиновия фосфат, предложен като възможен медикамент в борбата с коронавируса: „Медикаментът не е разрешен за България. Има специален режим, по който се внася. Вече сме във връзка с дистрибутори и сме го активирали. Той трябва да се активира от определена болнца, в случая - ВМА. От онзи ден е задействана процедурата за набавяне на този медикамент. Казвате, че това лекарство е доказано, но аз не бих използвал този термин. Той е от група с предполагаем положителен ефект, но влизат в препоръчителните лекарства на СЗО. Изяснява се дали е възможно доставката на суровини".

Само двама лекари са останали в столичната белодробна болница "Св. София" (ВИДЕО)

Относно искането на БЛС за налагане на пълна карантина на София, забрана за излизане и влизане от домовете, ген. Мутафчийски съобщи, че още снощи е бил запознат с виждането на столичните лекари. „В декларацията се описва нарушаването на карантината от по-възрастни хора, но получих писма и от възрастни хора, че така им съсипваме живота - те са свикнали да ходят на Витоша. Някои от тях не могат да разберат какъв е проблема, затова отново апелирам възрастните хора да си стоят по домовете, защото това е най-застрашената група. Относно искането за по-твърди мерки, Щабът заседава и реши, че към този момент мерките са достатъчни. Но имаме готовност за въвеждане на по-твърди мерки“, допълни началникът на Оперативния щаб.

БЛС настоява за пълно затваряне на София и вечерен час

Пациентите в Плевен и Габрово се възстановяват, предстои им взимането на две проби в рамките на 24 часа, и ако те се окажат отрицателни, ще бъдат изписани от болниците. Относно лекарят от Велико Търново, зараден по време на работата си в столична болница, ген. Мутафчийски съобщи, че състоянието му е добро.

Профилактика със спирт уби 62-ма в Иран

Относно проверките в аптеките, Щабът е установил завишени цени на маски и дезинфектанти, а от освободените от резерва 100 хил. литра спирт, 68 хил. литра още не са потърсени от фирмите за производство на дезинфектанти.