Продължава динамиката на покачване на случаите на заразени с коронавирус - случаите са вече са 110.  В същото време наближава изписването на първите оздравели от болестта. Това съобщи д-р Ангел Кунчев - главен държавен здравен инспектор, в извънредното студио на NOVA - “COVID-19”: ЗАЕДНО СРЕЩУ ПАНДЕМИЯТА..

Само преди два часа те бяха 107, оповести по-рано друг от гостите на емисията - шефът на кризисния щаб ген. Мутафчийски.

Още двама българи се заразиха с коронавирус, вече са 107 (ВИДЕО)

"До ден-два се очакват първите излекувани, това са трима-четирима пациенти във ВМА",  обяви още епидемиологът. Техните две седмици карантина с лечение приключват утре.

Д-р Кунчев припомни, че у нас се потвърждава тенденцията заразата да покосява предимно възрастни хора с придружаващи заболявания - и тримата починали са хора над 75 г. с хронични болести. Според него предприетите мерки имат положителен ефект.

"Следващата стъпка би могла да бъде ограничаването на движението на възрастните, каза той. "Много по-рядко има смъртни случаи на по-млади хора, но много голямо значение има тяхното състояние в момента", каза д-р Кунчев в отговор на зрителски въпрос. "На база на опита на Китай, ние взехме най-доброто. България прие мерки, които другите предприеха след пет, шест дни, седмица, две", напомни той.

У нас продължаваме да бъдем с едни от най-ниските стойности на заболяемост. "Да, ние ще минем през това заболяване. Но няма да е в такива мащаби", успокои епидемиологът, който очаква да се борим с коронавируса поне няколко месеца.

И той, като шефа на кризисния щаб ген. Венцислав Мутафчийски, изказа учудването си, че среща възрастни хора по улиците, а младите очевидно спазват мерките и са си вкъщи.

"Все по-често срещам възрастни хора по улиците. Малко странна е ситуацията. В случая е още по-наложително, защото смъртността при тях е много по-голяма. Молбата ми е тези, които са около тях, които се грижат за тях, да им напомнят", апелира епидемиологът.

"Няма проблем за нас, въпросът е, че ние в момента се грижим за нашите майки и бащи, баби и дядовци. Никой не ги е заключил, това не е затвор. Ти можеш да отидеш до магазина, до аптеката. Не са толкова много тия две-три седмици", призова шефът на всички РЗИ в страната, които също са на предната линия в борбата за ограничаването на заразата.

Д-р Кунчев призна, че ако на него някой сега му предложи да се възползва от 14 дни карантина, с удоволствие ще си почине, след като е на крак по 14 часа на денонощие.