Още два нови случая на положителни проби с коронавирус са регистрирани тази вечер, съобщи в ефира на NOVA ген. Венцислав Мутафчийски. Така положителните проби за ден са 13, а случаите на заразени станаха 107.

Ръководителят на кризисния щаб е получил потвърждението към 18:00 часа. Двамата положителни с вируса са издирени, контактите им са уточнени, предупредени са да спазват карантината. Те са в леко състояние.

105 заразени с коронавирус у нас (ВИДЕО)

"Парадоксално е, че всички мерки, които се правят, са насочени към опазването на живота на възрастните хора, защото те са таргетът на този вирус. Виждаме много възрастни хора, които ходят по улиците", коментира шефът на ВМА и призна, че е изненадан, че младите са по-дисциплинирани и спазват мерките.

„Има огнища в 9 областни центъра, най-вероятно ще се разширят”, каза ген. Мутафчийски и допълни, че болните не са прокажени и се нуждаят от нашата подкрепа.

По думите на Мутафчийски вече ще се разшири кръгът на болниците за прием на случаи с коронавирус, а няма да останат само първоначално обявените лечебни заведения.

Пациентът с COVID-19 в Инфекциозна клиника-Пловдив се върнал от Англия

Първи резултати от по-строгите мерки от Оперативния щаб очакват до 2 месеца.

„Държавата реагира много адекватно. Претърпяхме много критики, че са прекомерни мерките. Аз съм застъпник на по-строгите мерки”, коментира ген.-майор Мутафчийски.

По думите му няма нищо неочаквано в ситуацията.

Четирима българи в Италия с коронавирус, един е в тежко състояние

В Оперативния щаб са получили информация от Македония за двама болни, които са били на Банско, получена е и информация за трема израелски туристи.

„В Банско се заформя доста сериозно огнище”, каза ген. Мутафчийски.

„Битката тепърва предстои. В Италия закъсняха с мерките си, с тези полумерки, които въведоха. Тук имаше твърда линия за налагането на мерки. Тя е все по-настъпателна за ограничаването на болестта. Младите хора показват изключително добра дисциплина. Младите жертват много неща, за да помогнат на по възрастните, които, за съжаление, се разхождат по парковете. Трябва да покажат съзнание“, подчерта ген. Мутафчийски.