/ iStock/Getty Images
Пациенти с положителни проби вече има и в Пловдив
Броят на заразените с коронавирус в България вече е 105. Това заяви на редовния брифинг във ВМА ген.-майор Венцислав Мутафчийски.

"Към този час, защото още се работят проби, са установени 11 положителни. Стават 105 вече положителните", поясни той.

Заразени с коронавирус са двама души от Смолян, двама от Пловдив и седем от София, единият от които е свързан с Банско, добави генералът.

Единият от пациентите от Пловдив е хоспитализиран в инфекциозна клиника, а другият е приходящ и ще бъде издирен и уведомен.

Пациентът с COVID-19 в Инфекциозна клиника-Пловдив се върнал от Англия

"В "Софиямед", докато не се изясни ситуацията, няма да има достъп до други пациенти", обясни началникът на кризисния щаб.

На въпрос какво се прави с клошарите, които обикалят улиците в София, генералът заяви, че ще се потърси съдействие от Столична община.

"Всъщност само те останаха по улиците и много се виждат, което показва, че наистина нашите съграждани доста добре спазват дисциплина. По отношение на това клошарите да не вървят из града самоцелно ще сигнализираме Столична община, защото знаете, че най-студените дни на зимата имаше центрове, в които се събираха изпадналите в това положение хора", каза той.



Професор Мутафчийски уточни, че единственият пациент в тежко състояние е този, който не може да бъде потвърден, но клинично върви като заразен с COVID-19. Той е настанен в "Пирогов" и е интубиран.

Сред тях е и дете, което е на 8 години, но няма никакви оплаквания. Всички други заразени деца също са в добро състояние. А към лечението на деца се обръща специално внимание, подчерта проф. Мутафчийски.

Състоянието на новите пациенти с положителни проби е стабилно, съобщи шефът на ВМА.

Трета жертва с коронавирус у нас, първи заразен в Бургас

В момента в лабораторията има още 90 проби за изследване.

У нас за коронавирус до момента са тествани повече от 2800 души в Националната референтна лаборатория. В цялата страна са над 4000.
Детето, пристигнало с висока температура от Германия, е настанено в инфекциозното отделение, но до момента няма данни то да е заразено с коронавирус, заяви началникът на оперативния щаб.

Той посочи,че няма информация какво се случва с българските общности.

"Нямаме информация да има заболели български граждани, но знаем, че се готви голямо прибиране", коментира ген. Мутафчийски.

Четирима българи в Италия с коронавирус, един е в тежко състояние

"Казах , че моделът на мерките ще се промени, когато преминат 100. Всъщност ние вече сме ги предприели с карантината на Банско. Това се визираше с отцепване на цели населени места", каза Мутафчийски. Той поясни, че няма да има нови блокирани градове.

Пациентите от Смолян са под домашна карантина до момента, защото състоянието им не налага хоспитализиране.