България ще прилага ваксината на "АстраЗенека" и на възрастни пациенти над 55 години и над 65 години
Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов даде старт на програма за развитие на спешната медицинска помощ, които се осъществяват по Оперативната програма "Региони в растеж".

Началото беше дадено в град Бяла, Русенско. Там проектът предвижда за филиала да бъде построена изцяло нова сграда. Ще бъдат напълно обновени и модернизирани 237 обекта от системата на спешната медицинска помощ, включително 27-те центъра за спешна медицинска помощ с техните 170 филиала, 6 изнесени екипа в общините, както и 34-те спешни отделения в държавните лечебни заведения.

В III фаза за ваксиниране у нас - журналисти, полицаи и служители в АЕЦ

Общият бюджет на проекта е близо 164 милиона лева. Почти 400 000 лева от тях са национално съфинансиране, останалите средства са осигурени от Европейския фонд за регионално развитие, като ще бъдат закупени 400 нови линейки и 280 от тях вече са доставени.

Здравният министър каза пред журналисти, че има известно нарастване на числата на заболяемостта и ще се изчака до четвъртък, когато ще има данни за двуседмичния период.

"Ако числата на 14-дневна база са под 200 на 100 000 души няма да взимаме никакви мерки, тъй като тези меки в момента дават резултат", обясни той.

"Професията медицинска сестра е приоритетна специалност, получава се допълнително финансиране, всеки студент ще получава двойна стипендия", каза той.

"Вчера на Ваксинационния щаб бе взето ясно и категорично решение, че България ще прилага ваксината на "АстраЗенека" и на възрастни пациенти над 55 години и над 65 години, тъй като това са препоръките на европейските експерти от Европейката агенция по лекарствата. Всичко останало е плод на различен тип решения, което не почива на медицински факти и резултати", допълни министърът.

По думите му, в 4-тата фаза на ваксинирането ще бъдат обхванати хората с хронични заболявания, както и тези над 65 г. Имунизацията ще се осъществява в кабинетите на личните лекари или с мобилни екипи.

Ще бъде проведена среща с ЦИК, за да се уточни каква е бройката на желаещите участници в изборни комисии да се ваксинират.

"Не обмисляме възможност за влизане с антигенен тест или тестване на границите, това не дава сигурността, от която имат нужда границите и институциите. За скрининг се използва, но не и за диагностициране", заяви министър Ангелов.

Той допълни, че целта на желанието на здравните власти за тестване на учениците, е по-дълго да има присъствена форма на обучение и обясни, че нежеланието на родителите е голям проблем. Министърът обясни, че при антигенен тест не се взема кръв, а се взема материал от носа с четчица.