Установиха огнище на Нюкясълска болест по птиците в кърджалийско село

Установиха огнище на Нюкясълска болест по птиците в кърджалийско село
Установиха огнище на Нюкясълска болест по птиците в кърджалийско село / Thinkstock/Getty Images

Констатирано е огнище на Нюкясълска болест по птиците в кърджалийското село Ненково. Болестта, която засяга домашните и дивите птици, не е опасна за човека, съобщават от Агенцията по храните.

Областна дирекция по безопасност на храните в Кърджали е взела проби от умрели домашни птици, след като собствениците им са информирали за смъртността. Лабораторните резултати доказват, че птиците са покосени от Нюкясълска болест (Псевдочума при птиците). Не е констатирано наличие на птичи грип.

С цел ограничаване и ликвидиране на болестта Българската агенция по безопасност на храните незабавно е предприела мерки съгласно европейското законодателство, тъй като болестта причинява значителни икономически загуби в птицевъдството. Близо 300 възприемчиви птици в селото са умъртвени по хуманен начин. Извършена е ваксинация в 3-киломртровата зона около огнището.

Всички животновъдни обекти с възприемчиви за заболяването птици са дезинфекцирани. Всеки ден се извършват клинични прегледи в 10-километровата зона около огнището. Вероятната причина за появата на „Нюкясълска болест" е чрез дива водоплаваща птица.

Преди две години псевдочума по птиците пламна в кърджалйското село Звиница.