депо
депо / община Монтана
В резултат от положените усилия от екипа на Министерството на околната среда и водите /МОСВ/ е ускорено физическото изпълнение на дейностите за приключване на проектите за рекултивация на общински депа, финансирани със средства от Оперативна програма "Околна среда 2014-2020 г." и Предприятие за управление на дейностите по опазване на околната среда /ПУДООС/. Това съобщиха от пресцентъра на министерството.

От МОСВ припомнят, че през юли т.г. България беше уведомена, че ще бъде изправена пред Съда на Европейския съюз, за да бъде определен размерът на санкцията, която страната ни ще заплаща.

Откриха огромно незаконно сметище край Симеоновград (СНИМКИ/ВИДЕО)

От министерството посочват, че "заради безотговорно управленско поведение в предходните пет години все още не бяха рекултивирани 43 от депата за неопасни отпадъци(при 113 постановени през 2015 г. от Съда на ЕС)". След положените от МОСВ усилия за ускорено изпълнение, в края на септември приключи техническата рекултивация на 28 от оставащите 43 депа, с което България постига намаляване на размера на санкцията, която страната ни ще заплаща, посочват още от МОСВ.

От там отбелязват още, че за периода от октомври 2021 г. до момента са рекултивирани нови 4 депа: Стара Загора, Елена, Димово и Полски Тръмбеш. Така обшият брой на рекултивираните депа от май 2021 г. до момента е вече 32, уточняват от МОСВ. Сред тях са: Челопеч, Роман, Брезник, Бургас, Брацигово, Копривщица, Пордим, Белоградчик, Стара Загора, Елена, Димово, Чирпан, Ветрино, Трекляно, Гулянци, Долна Митрополия, Земен, Костенец, Ковачевци, Павликени, Невестино - 2 бр., Долни Дъбник, Бяла (Русе), Несебър, Гълъбово, Велико Търново, Казанлък, Поморие, Белоградчик, Самоков, Полски Тръмбеш.

В заключителна фаза на изпълнение са проектите за рекултивация на още 6 депа: Трън, Батак, Сапарева баня, Рила, Трявна, Малко Търново. Очаква се да те да бъдат завършени до края на годината, отбелязват още от МОСВ.