Управляващи и опозиция пак спориха за промените в Изборния кодекс
Управляващи и опозиция пак спориха за промените в Изборния кодекс / снимки: Sofia Photo Agency, архив
Управляващи и опозиция пак спориха за промените в Изборния кодекс
59825
Управляващи и опозиция пак спориха за промените в Изборния кодекс
  • Управляващи и опозиция пак спориха за промените в Изборния кодекс

Управляващи и опозиция отново си размениха обвинения за това кой какви манипулации на вота догодина цели с предложенията си за промени в Изборния кодекс.

От ГЕРБ дадоха да се разбере, че приемането на поправките в кодекса се отлага за неопределено време. Според тях целта на опозицията била да протака, за да може измененията да се гледат в залата месец преди изборите, за да има тя трибуна, от която да сипе неверни твърдения за готвени от управляващите манипулации.

Герберите показаха как според тях ще протече гласуването, ако се одобри едно от предложенията на социалистите - всяка бюлетина да се подписва от по двама от членовете на комисията.

„Когато си сложим подписите всеки един от вас знае, че в подписването може да има различно изписване на подписа, по различен начин завъртяна буквичка или символ. В бюлетината това показва и можеш да разбереш кой избирател как е гласувал. И когато се отварят бюлетините да си отчетеш дали тези, за които ти си отговарял, са гласували правилно”, обясни Искра Фидосова от ГЕРБ.

Управляващи и опозиция пак спориха за промените в Изборния кодекс
netinfo


„ГЕРБ да спрат с маймунджилъците. Компромис с демокрацията няма да направим технологи1ята на измамата очевидно е в техните глави. Ние искаме няколко минимални промени в изборните правила, които да гарантират поне, че вотът на гражданите ще бъде правилно отчетен, ние нямаме илюзии, че можем да спрем контролирането на вота, купуването на гласове и спрягането на цялата държавна машина в полза на управляващата партия. Но поне бюлетините по начина, по който са пуснати в избирателните урни, да бъдат отчетени честно. Това целим с нашите предложения”, заяви в отговор Мая Манолова от левицата.