Управителят на Фонд Научни изследвания Христо Петров подаде оставка
Управителят на Фонд Научни изследвания Христо Петров подаде оставка / снимка: БГНЕС, архив
Управителят на Фонд „Научни изследвания" Христо Петров подаде оставка
60845
Управителят на Фонд „Научни изследвания" Христо Петров подаде оставка
  • Управителят на Фонд „Научни изследвания" Христо Петров подаде оставка

Управителят на фонд "Научни изследвания" Христо Петров е подал оставката си - това е обявил премиерът Бойко Борисов по време на днешната среща с учени, проведена във връзка с приключването на проверката на инспектората към Министерския съвет по сигнали за злоупотреби с фонда.

Докладът от проверката съдържа над 60 препоръки за промени в работата на фонда, а сред нарушенията, посочени в него, са неправомерното назначаване на служители на трудов договор, обяви вицепремиерът Симеон Дянков, който също е присъствал на срещата.

В началото на следващата седмица ще бъдат обсъдени предложения за промени по посока на препоръките в доклада. От своя страна учените обявиха, че прекратяват протестите за следващите 10 дни.

Значителна част от нарушенията, посочени в доклада на инспектората, са административни, обясни Симеон Дянков и допълни, че служителите на фонда трябва да бъдат назначавани по Закона за държавния служител с цел да носят по-голяма отговорност. Една от препоръките на вицепремиера е насочена към провеждането на конкурсите, но той отказа да конкретизира предложението си. Колкото до отговорността, която трябва да понесе просветният министър Сергей Игнатов във връзка с политиката си спрямо Фонда, Дянков заяви: „Следва министър Игнатов и неговият екип в министерството в кратки срокове в следващите десет до петнадесет дни да отговори сериозно на препоръките вътре в доклада, да предложат вариант за промени в закона и вече на тази база да се направи равносметка дали това е достатъчно и дали имаме достатъчно уверения като правителство и парламент, че напред можем да вървим добре или са нужни по-големи промени".

С удовлетворение от днешната среща учените заявиха очакванията си премиерът Борисов да разреши поставените от тях проблеми. „Конкурсната сесия 2012, която е абсолютно опорочена и корумпирана, да бъде отменена. Да бъде сменен председателят на изпълнителния съвет", постави исканията проф. Мира Кортенска, член на Изпълнителния съвет на фонда, която беше отстранена от министър Игнатов.

От своя страна Христо Лафчиев каза, че положението е много сериозно, а корупцията тежка и учените изразяват надежда в следващите дни премиерът да вземе необходимите мерки.

До няколко дни ще станат ясни и нужните промени в закона за фонда за научни изследвания.