украински бежанци
украински бежанци / БГНЕС
Едва петима от 200-250 души в областта са изявили подобно желание
От 250 украински бежанци, едва пет от тях са заявили желание да бъдат извозени към държавни бази. Мнозинството от тях ще си търсят да се настанят сами – в квартири, а други ще се върнат в Украйна. Това стана ясно от изявление на областният управител на Варна Благомир Коцев.

Днес в 10.30 ч. сутринта трябваше да започне извозването на бежанци от хотелите по Черноморието към населени места във вътрешността на страната с бързия влак Варна - София.

По думите му хората е трябвало да стигнат до Горна Оряховица с влак, след което да се качат на автобуси до Рибарица.

Тошева за преместването на украинските бежанци: Някои искат да останат първа линия на морето

„Първият хотел, в който отидохме да изведем хората, беше хотел „Берлин” в „Златни пясъци”. Те обаче решиха да останат още един ден. Хотелът е готов да ги остави – знаете, програмата е до 31 май”.

Бежанците са знаели от два дни в колко часа да бъдат пред хотела и къде отиват, увери той.

„Имаше точен график, по който да бъдат разпределени хората. Държавните бази във Варна са запазени за хора в най-голяма нужда – възрастни хора, инвалиди, за да няма нужда да бъдат транспортирани”, подчерта Благомир Коцев. Там ще са не повече от 500 и 1000 души.

От около 20 хиляди украински бежанци, които са в хотелите в областта, около 3 хиляди вече са заминали в Украйна, 7 хиляди са поискали първоначално преместване, но съдейки по днес, около половината вероятно ще останат по квартири, допусна той.