Удължиха разследването на убийството на Мирослава от Перник
Удължиха разследването на убийството на Мирослава от Перник / Sofia Photo Agency, архив
Удължиха разследването на убийството на Мирослава от Перник
50314
Удължиха разследването на убийството на Мирослава от Перник
  • Удължиха разследването на убийството на Мирослава от Перник

Разследването на отвличането и убийството на Мирослава Николова от Перник е удължено и се очаква да приключи в средата на тази години. Това съобщи Красимир Ципов, който е председател на временната анкетна комисия към парламента, която проучва фактите и обстоятелствата по последните случаи на полицейско насилите.

Днес депутатите изслушаха окръжния прокурор на Перник Пламен Найденов по въпроси, свързани с обстоятелствата около убийството на 17-годишната Мирослава и самоубийството на единия от двамата заподозрени за случая Стойчо Стоев-Чочо.

Двама от хората, които са били е апартамента на Стоев, когато той се е прострелял, са служители на МВР, коментира Ципов.

Работи се по всички версии, които са се появили в рамките на разследването по случая с убийството на Мирослава Николова. Към момента обаче полицията не работи по версия, която да включва и трети извършител на престъплението, съобщи Красимир Ципов.

Комисията разследва обстоятелствата от последните случаи, при които има съмнение за полицейско насилие и трябва да подготви доклада си до края на месеца. Още е рано да се направи заключение дали са допуснати грешки от полицаите, които са присъствали по време на самоубийството на Стойчо Стоев-Чочо, коментира Ципов, като допълни, че комисията иска да се запознае с всички факти и обстоятелства, за да направен анализ и препоръки към работата на МВР.

„Окръжният прокурор на Перник предостави информация по двете досъдебни производства. Едното - във връзка с отвличането и убийството на Мирослава Николова, и другото е със самоубийството на Стойчо Стоев, заподозрян в извършването на това деяние спрямо Мирослава. Две лица е имало в коридора - служители на МВР. Едно поемно лице - на вратата на апартамента, и другото поемно лице - на площадката пред вратата на апартамента", обясни Ципов.

„Ще изчакам да чуя обясненията на тези служители на МВР, за да прецени комисията, и аз да си направя моя анализ, дали се касае за пропуск в организацията на това процесуално следствено действие, което би трябвало да бъде извършено в апартамента на Стойчо Стоев, или са налице пропуски в извършване на конвойната дейност", добави още Красимир Ципов.

След изслушването на окръжния прокурор на Перник Пламен Найденов, което продължи повече от час и половина, той отказа да коментира за какво е бил разпитван, както и какви данни е предоставил по случая с убийството на Мирослава и последвалото самоубийство на заподозрения Стойчо Стоев-Чочо.

Очаква се в петък временната анкетна комисия да изслуша служителите на МВР, които са станали свидетели на самоубийството на Чочо.

Мирослава бе отвлечена на 7 ноември м.г., трупът й бе намерен на 12 януари. Разследването около жестокото убийство продължава. Полицията установи, че убийците са имали намерения да убият момичето, независимо от това дали ще получат откуп или не.

За жестокото престъпление бяха задържани двама - Стойчо Стоев-Чочо, който след направени самопризнания се самоуби, и Марио Любенов-Заека, когото съдът остави в ареста и назначи да му бъде направена експертиза дали е болен от шизофрения, както твърдят той и роднините му.

Убийството на момичето предизвика буря от негодувание в Перник, където бяха организирани няколко големи протеста под мотото: „Още едно невинно убито дете, още един престъпник ще бъде на свобода! Нека спрем това!".