Ученици свидетелстват по делото срещу стрелеца от Лясковец
Ученици свидетелстват по делото срещу стрелеца от Лясковец / снимка: Sofia Photo Agency

Великотърновският окръжен съд ще заседава по делото срещу 54-годишния стрелец от Лясковец Петко Петков. Той е обвиняем за смъртта на 40-годишния командос Емил Шарков и за опит да умъртви още петима други спецполицаи, както и за незаконно притежание на оръжие.

Кървавата драма се разигра на 14 март 2014 г. в Лясковец, след като отряд барети атакува жилището на Петков, а той откри огън по тях.

Делото е насрочено за 9,30 часа. Като свидетели са призовани 11 ученици на различна възраст от СОУ "Максим Райкович" в Лясковец. Показания ще дават деца, за които обвиняемият твърди, че са извършвали посегателства върху дома му, като чупили с камъни прозорците на жилището му. Учениците пък се оплакваха, че Петков крещял срещу тях от терасата си, като ги заплашвал и ги целел с буркани.

Малчуганите ще бъдат разпитвани по искане на тримата защитници на стрелеца в присъствието на училищен психолог, на педагог и родителите им. Целта е да се направи психологическа характеристика на Петков и да се изясни дали той наистина е бил сериозна заплаха за учениците и дали те са се страхували от него.

Последното заседание по делото срещу лясковския стрелец бе на 22 юни. Тогава бе показан щит със следи от кръв, за който се твърди, че е на убития командос. Съдът разпореди да бъде извършена експертиза, която да установи дали кръвта по щита е на Шарков. Резултатите от анализите трябва да бъдат огласени по време на делото, което ще тече в четири дни. Очаква се тогава да са пледоариите и процесът да приключи с присъда на първа инстанция.

Други новини от Велико Търново