Учебната година започна и в най-голямото затворническо училище
Учебната година започна и в най-голямото затворническо училище / снимка: БГНЕС

Училището е най-добрият начин да се преосмисли времето за изтърпяване на наказанието, каза в Стара Загора директорът на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" ген. Петър Василев. Той присъства на официалното откриване на новата учебна година в училище "Поп Минчо Кънчев" към старозагорския затвор.

Учебните занятия откъсват лишените от свобода от килията, от вредното въздействие на средата, както и от безделието, което поражда проблеми и за тях самите, и за администрацията, каза още генерал Василев: Училището залага един потенциал в осъдения, който може да бъде реализиран в условията на живот на свобода, въоръжава го с полезни умения, с полезни знания, които го правят по-конкурентно способен в периода след освобождаването му.

353 ученици прекрачиха прага на най-голямото затворническо училище в страната. "Първолаците" тази година са близо 60. Един от тях е Йордан, който е на 27 години.

"Лишените от свобода учат по специална образователна програма, пригодена за възрастни", информира помощник-директорът Марияна Господинова.

Завършилите ученици придобиват втора квалификационна степен в специалностите оператор в дървообработването - производство на мебели, монтажник на вътрешни ВИК мрежи, стругари и строители.

Други новини от Стара Загора