Убийството в Кърджали след скандал за урок по химия
Убийството в Кърджали след скандал за урок по химия / снимка: DarikNews.bg, Кърджали
Убийството в Кърджали след скандал за урок по химия
37358
Убийството в Кърджали след скандал за урок по химия
Неделчо Стойчев, директор на Института по психология на МВР
  • Убийството в Кърджали след скандал за урок по химия
  • Неделчо Стойчев, директор на Института по психология на МВР

Скандал за урок по химия е бил непосредственият повод за двойното убийство в Кърджали. Това съобщи шефът на Института по психология на МВР Неделчо Стойчев. 17-годишният Джунейт Шевкед, който призна, че е убил майка си и брат си, ще оставен в ареста най-малко 72 часа, а срещу него е повдигнато обвинение за умишлено умъртвяване. На този етап не може да се каже дали прокуратурата ще поиска за задържания постоянна мярка за неотклонение. Все още се извършвали процесуално-следствени действия, претърсвания. До този момент били извършени множество съдебно-медицински експертизи. Учители и познати описват младежа като трудолюбив и умен, но той се оплаквал, че вниманието в семейството е насочено изцяло към по-малкия му брат.

Според психолозите в МВР тежкото двойно убийство е резултат от тежки семейни драми, продължили с години. Пред полицаите 17-годишният Джунейт споделил, че в последните три години не е получил нито един подарък от родителите си. На последната Нова година пък бил единственият от събралата се компания, който не е получил абсолютно нищо.

Шефът на Института по психология в МВР Неделчо Стойчев сподели още, че момчето искало да кандидатства в Кеймбридж. По думите му най-вероятно Джунейт е щял да бъде приет, тъй като бил изключително способен. Парите за обучението на момчето обаче били похарчени от майката и бащата за други неща, което допълнително нагнетило обстановката в семейните отношения.

При разпита на момчето станало ясно, че той е посегнал на малкия си брат не поради омраза, а защото детето станало неволен свидетел на кървавата разпра. Вече е установено, че 36-годишната Невджин Шефкет не е починала от ударите с нож, нанесени от сина й. Специалистите сочат, че смъртта й е настъпила от кръвозагуба. Засега няма данни да е оказвано физическо насилие над младежа.

Близки, познати и колеги на убитата медицинска сестра Невджин Шефкет и 7-годишния й син Енис изпратиха тленните им останки в последния им път. Преди това в джамията на Кърджали телата им бяха изложени за поклонение и беше отслужен траурен мевлит. Бащата и съпругът Тамер Шефкет беше докаран до храма с линейка в много тежко нервно разстройство.

В събота 17-годишният Джунейт е подал сигнал в Центъра за спешна помощ в Кърджали. По-късно пред полицаите той направи самопризнания, че е извършил двойното убийство. Младежът е убил майка си, а после посегнал и на по-малкия си брат - 7-годишния Eнис, чието тяло полицаите намериха на покрива на блока, в който е живеело семейството.