Търси се шеф на Народния театър
Търси се шеф на Народния театър / снимка: Sofia Photo Agency

Министерството на културата обявява конкурс за длъжността директор на Народния театър „Иван Вазов", след като в последния работен ден на миналата седмица режисьорът Александър Морфов подаде оставка от поста. До провеждането на конкурса начело на Народния театър е заместник-директорът Милица Трайкова.

Морфов подаде оставка като директор на Народния театър

Александър Морфов сподели, че не е тайна за никого, че не е обичан от управляващите, както и, че и той не ги обича. „Моят жест да поема поста беше, за да мога по някакъв начин да продължа съществуването на театъра с надеждата за едно по-добро състояние, каквото ми беше обещано в мига, когато бях назначен", каза Морфов пред БГНЕС.

Морфов: Оттеглям се - може да назначат някой близък до това чалга правителство

Подадох оставката си, защото Народният театър не може да бъде подвеждан под общ коефициент с други театри. На 23 юли е прието по-ниско финансиране. Още по-тъжното е, че тогава на Народния театър е отнет статутът на културен институт с национално значение. Така е направено и на операта и на всички общо 7 такива институти. Във въпросното постановление от 23 юли няма вече такова уточнение за статута. Няма дори привидно отделяне на националните институти. Всички са под една черта, като Народният театър е с всички останали с най-ниска дотация. С по-висока дотация са и куклените театри, и музикалните, коментира режисьорът.

На въпрос дали остава в Народния театър той каза, че за сега не знае - „всичко зависи от тук нататък как ще се развият нещата. Така или иначе моите представления се играят в театъра, по-нататък, ако обстоятелствата са приемливи, бих и направил постановка, но за сега не мога нищо повече да кажа", заяви той. „За мен най-добрият начин човек да сподели своите съгласия и несъгласия, омрази и любови остава чрез онова, което той най-добре може. Аз нямам по-голяма трибуна от сцената, така, че оставам да се занимавам с театър", каза Морфов.