Морфов: Оттеглям се - може да назначат някой близък до това чалга правителство
Морфов: Оттеглям се - може да назначат някой близък до това чалга правителство / снимка: БГНЕС, архив

„Този път не избухнах, защото виждам, че няма никакъв смисъл. Предпочитам аз да се оттегля, може пък да назначат някой, който е близък до това чалга правителство, и той да може да издейства по-добри условия за съществуването на театъра".

Това заяви режисьорът Александър Морфов, който днес подаде оставка като директор на Народния театър „Иван Вазов".

„Не е тайна за никого, че аз не съм обичан от управляващите, както и че и аз не ги обичам и ги презирам. Моят жест да поема поста беше, за да мога по някакъв начин да продължа съществуването на театъра с надеждата за едно по-добро състояние, каквото ми беше обещано в мига, когато бях назначен", каза Морфов.

„Много е тежко чувството за вина, което изпитвах всеки ден, защото когато дойдох в качеството си на директор, много от хората в театъра, с които се обичаме, имаха големи надежди, че нещо ще променя. А аз нищо не мога да променя. Чувството за вина - да ги срещаш всеки ден тези хора, да ги гледаш в очите и да знаеш, че нищо не можеш да направиш за тях. Да ги оставиш да съществуват в сегашното мизерно положение - това е ужасно", подчерта големият български режисьор.

На въпрос дали остава в Народния театър той каза, че засега не знае - „всичко зависи оттук нататък как ще се развият нещата. Така или иначе моите представления се играят в театъра, по-нататък, ако обстоятелствата са приемливи, бих и направил постановка, но засега не мога нищо повече да кажа", заяви той.

„За мен най-добрият начин човек да сподели своите съгласия и несъгласия, омрази и любови остава чрез онова, което той най-добре може. Аз нямам по-голяма трибуна от сцената, така че оставам да се занимавам с театър", каза Морфов.

„Подадох оставката си, защото Народният театър не може да бъде подвеждан под общ коефициент с други театри. На 23 юли е прието по-ниско финансиране. Още по-тъжното е, че тогава на Народния театър е отнет статутът на културен институт с национално значение. Така е направено и с операта и с всички общо 7 такива института. Във въпросното постановление от 23 юли няма вече такова уточнение за статута. Няма дори привидно отделяне на националните институти. Всички са под една черта, като Народният театър е с всички останали с най-ниска дотация. С по-висока дотация са и куклените театри, и музикалните", коментира режисьорът.

Източник: БГНЕС