/ iStock/Getty Images
Конкурсът "Семейството с най-много деца", който ще се състои в рамките на инициативата "Седмица на брака", търси семейството с най-много деца в България, съобщават организаторите от сдружение "Асоциация общество и ценности", което инициира отбелязването на Международната седмица на брака у нас през 2012 година.

Оттогава насам инициативата се разраства с всяка следваща година, благодарение участието и подкрепата на уважавани личности и организации, представители на институции, църквата, медиите, предприемачи и съмишленици на Седмицата на брака у нас.

За 10 години българите са се стопили с 840 хиляди, сочат първите резултати от преброяването на населението, провело се през есента. В доклад на ООН от 2009 г. България е поставена сред десетте страни с най-бързо застаряващо население в света, посочват организаторите.

За да допринесе за насърчаване на раждаемостта у нас и посвещението към партньора и децата, "Седмица на брака" стартира конкурс "Семейството с най-много деца". Двойки с три и повече деца по време на брака си ще могат да участват, като изпратят семейна снимка и споделят какво са за тях семейството и децата. Целта е примерът и споделеното от семействата да вдъхнови и други да сбъднат мечтата си за по-голямо семейство.

Крайният срок за участие в конкурса е 8 февруари на страницата на инициативата в социалната мрежа. На 9 февруари споделеното от участниците ще бъде публикувано на страницата в албума "Моето голямо семейство", където всеки ще може да гласува за тях. Две семейства ще получат награди. Едната ще бъде за семейството с най-много деца по време на брака си, а другата - за семейството, събрало най-много харесвания на снимката. Победителите ще бъдат обявени на 13 февруари.

Инициативата в България е част от Международната седмица на брака, която се провежда всяка година, от 7 до 14 февруари, в над 25 страни по света. Нейната цел е да обедини обществените усилия за насърчаване на брака и семейството и да помогне на съпрузите да обръщат повече внимание един на друг и да не взимат брака си за даденост. Тя е съпътствана от множество събития за настоящи и бъдещи семейства, конкурс към семейните, практични предизвикателства за задълбочаване на близостта между съпрузите, информират организаторите.
БТА