Турското обединение съди България в Страсбург
Турското обединение съди България в Страсбург / netinfo

Жалба в Европейския съд по правата на човека подаде Националното турско обединение, с лидер Мендерес Кунгюн.

Жалбата е срещу отказа за регистрация на Националното обединение от страна на българския съд и на база определението на ВКС от юли миналата година.

Тогава ВКС отхвърли като последна инстанция молбата на Менедерс Кунгюн за регистрация на формацията с мотивите, че Националното турско обединение се противопоставя на българската нация като цяло, както и че Турското обединение представлява сериозна заплаха за националната сигурност.

Година преди ВКС да отхвърли жалбата за регистрация на Националното турско обединение, отказ за регистрацията му направи и Апелативния съд в Пловдив.

В резултат на това през декември 2007-а година Мендерес Кунгюн, в качеството си на избран председател подава жалба срещу българската държава в Европейския съд по правата на човека в Страсбург.

В нея Мендерес Кунгюн обвинява страната, че с отказа за регистрация на НТО е нарушила член 11 от Конвенцията за правата на човека и член 14 от същата, свързан с правото на сдружаване, основано на малцинствена принадлежност.

По думите на самия Кунгюн, жалбата му в съда в Страсбург е заведена на 10-ти януари тази година.

Националното турско обединение бе създадено на 22-ри май 2006-та година под връх Бузлуджа от близо 50-тина представители на турската общност в България, като продължител на дейността на Националната асоциация на малцинствата в България.

Преди да се саморазпусне Асоциацията стана известна с националната си подписка, в която се настояваше турският език да стане втори официален език в страната, както и с изграждането на турски университет.

По информация тогава на инициаторите на подписката, под исканията им в България се подписали близо 15 хиляди поддръжници.

Само преди дни, в разпространен списък на кандидатите за общински съветници, проверени от Комисията по досиетата стана ясно, че лидерът на саморазпусналата се Асоциация на националните малцинства и съучредител на Националното турско обединение Осман Бюлбюл е сътрудничил на ДС в периода 1976-1988 година, под псевдонима “Дъбов”.

Понастоящем Бюлбюл е австрийски гражданин и живее през по-голямата част от годината във Виена.