Старт на делото за приватизацията на миноритарния дял в EVN на втора инстанция. Днес пред Апелативния спецсъд се изправиха бившите министри Симеон Дянков и Трайчо Трайков, както и бизнесменът Иво Прокопиев.

Дянков и Прокопиев са обвинени за длъжностно престъпление. А Прокопиев е подсъдим за това, че със свое изказване е подпомогнал Дянков да извърши длъжностно престъпление.

На първа инстанция тримата бяха оправдани. Така защитата и прокуратурата се сблъскаха и пред Апелативния специализиран съд.

По искане на държавното обвинение отново ще бъде разпитан бившият вече министър на икономиката Емил Караниколов, но в качеството си на директор на Агенцията за приватизация, съобщава NOVA.

Адвокатите на подсъдимите искаха още днес делото да приключи. То обаче беше отложено за 10 февруари. Тогава освен Караниколов, ще бъдат изслушани и вещи лица.

Оправдаха Прокопиев, Дянков и Трайков за щетите от продажбата на EVN

На първа инстанция в края на юни Спецсъдът оправда бившите министри Симеон Дянков, Трайчо Трайков и бизнесмена Иво Прокопиев. Решението дойде след голям медиен натиск и външен натиск.

Процесът срещу бизнесмена и бившите министри Симеон Дянков и Трайчо Трайков е за приватизацията на 33% в електроразпределителното дружество на занижени цени. Според обвинението, Прокопиев е подбудил Симеон Дянков да извърши престъпление по служба, а Трайков е подсъдим за безстопанственост.

Прокуратурата изчисли, че щетите за хазната от действията на Прокопиев и Дянков са над 20 милиона лева и настоява за между 3 и 10 години затвор.