Трима влизат в затвора за жестоко убийство в Братаница
Трима влизат в затвора за жестоко убийство в Братаница / Sofia Photo Agency, архив

И тримата подсъдими за убийството на 44-годишния Йордан Асенов-Гочето от пазарджишкото село Братаница получиха ефективни присъди. На Васил Спасов и Георги Николов е наложено наказание по 16 години затвор, а на сочения за техен съучастник Илиян Найденов - 15 години, които те ще трябва да излежат в затворническо общежитие от закрит тип.

Заради тежката присъда, която може да мотивира Найденов да опита да се укрие, отново му бе наложена постоянна мярка за задържане под стража.

С подписки бранят обвинените за убийството в Братаница

Прокурорът по делото - Димитрия Ганчева, пледира за над 15-годишни присъди за тримата обвиняеми, като посочи, че това най-лекото възможно наказание по повдигнатото им обвинение за престъпление с такава тежест.

Подсъдимите солидарно ще трябва да изплатят на вдовицата на убития - Гина Асенова, и на шестте й деца, кръвнина в размер на 350 000 лева, реши още съдебният състав.

Решението може да бъде обжалвано пред Апелативния съд в Пловдив в 15-дневен срок.
Трупът на мъжа бе открит в напоителен канал между Братаница и Ляхово на 4 февруари 2016 г., четири месеца след предполагаемата дата на смъртта му. Единият от подсъдимите е синът на кмета на Братаница Георги Спасов - Васил, в чиято нива с царевица във фаталния ден Гочето бил хванат да краде. Негов служител - Георги Николов, също е с обвинение, че е участвал в побоя, след който Гочето е починал от раните си. Илиян Найденов от Ветрен дол пък е съден като техен съучастник.