Три вида инсулин изчезват от пазара заради производствени проблеми?
Три вида инсулин изчезват от пазара заради производствени проблеми? / снимка: sxc.hu
Три вида инсулин изчезват от пазара заради производствени проблеми?
78969
Три вида инсулин изчезват от пазара заради производствени проблеми?
  • Три вида инсулин изчезват от пазара заради производствени проблеми?

Три вида инсулин, с които се лекуват около 4000 диабетици у нас, може да изчезнат от родния пазар заради производствени проблеми. Лекари обаче успокоиха, че пациентите няма да бъдат ощетени, защото ще могат да се възползват от други два вида инсулин, налични у нас, ефектът, от които ще бъде същият. За целта диабетиците, които се лекуват с човешки инсулин, ще трябва да посетят ендокринолог до средата на април.

Производствени проблеми в завод в Германия има опасност да доведат до липса на три вида инсулин на различни пазари, сред които и нашия. В случай, че резервите от тези три вида у нас се изчерпат, пациентите ще могат да се възползват от други два вида, които са налични, информира ендокринологът от Александровската болница д-р Наталия Темелкова:

„Пациентите на тези инсулини веднага да се ориентират към специалист, за да не се струпа всичко в последния момент, т.е. те са диспансеризирани при ендокринолог, а в общия случай нямат нужда от ново направление, имат нужда да си уредят среща със своя диспансеризиращ ендокринолог, който да направи една консултация с медицинска оценка на това на какъв инсулин пациентът да бъде прехвърлен".

За да сменят лекарството, болните няма да се налага да подменят своите протоколи. Достатъчна е само консултация с ендокринолог. Един от най-добрите специалисти в областта доц. Пламен Попиванов е на мнение, че проблемът може да се превърне дори в предимство и да доведе до по-добро лечение на тези пациенти, тъй като ще се наложи те да отидат на допълнително диспансерно наблюдение.

„Не всички наши пациенти са добре и задоволително лекувани, особено ако те не са скоро консултирани от ендокринолог. Възможността отново да се огледат, евентуално да се направят малки корекции в лечението би било от тяхна полза и в полза за тяхното здраве и за нашето общество", каза Попиванов.

Лекарите са единодушни, че проблемът с липсата на трите вида инсулин е технологичен и не е изключено да се появи и в цяла Европа.