/ БГНЕС, архив
Министърът на здравеопазването Николай Петров изрази тревогата си от възможността да се намалят цените на клинични пътеки и медицински дейности, тъй като такава съществува в резултат на текст в Националния рамков договор за тази година.
 
Цените ще бъдат намалени, ако болниците надвишат буфера от 3% в бюджетите си. Вероятно вие ще се произнесете дали това ще бъде принципът, каза министър Петров пред депутатите днес по време на парламентарния контрол.

В какво се провали новия Национален рамков договор?

Министър Петров припомни, че Надзорният съвет на НЗОК разпределя бюджетите на районните здравноосигурителни каси, които на базата на утвърдени, отчетени и заплатени в минало време дейности, разпределят бюджетите на лечебните заведения. По думите му има около 3% недофинансиране на болничната помощ.

Министър Петров съобщи още, че предстои да се извърши точен анализ и след това да се реши дали евентуално да се деблокира част от резерва на НЗОК, за да се плати извършената надлимитна дейност на болниците в периода април-ноември 2016 г., която е в размер на 19 млн. лева.

Лекарският съюз настоява за самостоятелност и независимост на Здравната каса

Той уточни, че вчера е разговарял по въпроса с министъра на финансите Владислав Горанов. Николай Петров допълни, че надлимитната дейност, извършена от болниците, но неизплатена от 2015 г. досега, е сериозна сума - над 70 млн. лева.

"Проблемът не е само в тези 19 млн. лева, а доста по-голям", изтъкна здравният министър и уточни, че аналогии с години назад показват, че е станало "хронично май-юни винаги да има напрежение и да се пипа резервът". Петров изрази надежда, че в началото на септември ще има готовност за конкретни предложения, за да не се стига догодина до подобна "бъркотия"
БТА