/ БГНЕС, архив
Председателят на БЛС Венцислав Грозев направи отчет на договореното
В новия Национален рамков договор (НРД) не успяхме да договорим повишени цени за долекуване и на клиничните пътеки, по които работят общинските болници, каза пред БТА председателят на Българския лекарски съюз д-р Венцислав Грозев. "Длъжници сме на общинските болници, но е крайно време кметовете по места да се обърнат с лице към този проблем, а не да разчитат само на държавата", посочи той.

Лекарите подписаха Национален рамков договор

"Както за общопрактикуващите лекари, така и за специалистите в доболничната помощ, е осигурен финансов ресурс, който е завишен значително в сравнение с миналата година. Повишени са и цените на прегледите, предимно в профилактиката. Предвидени са и повече регулативни стандарти. Има и ред други положителни промени, като подобни стъпки водят системата към малко повече спокойствие и сигурност, което ще се отрази и на пациентите", отчете д-р Грозев.

Лекарският съюз настоява за самостоятелност и независимост на Здравната каса

"В болничната помощ успяхме да завоюваме възможността за 3% надвишаване на бюджетите, които да не подлежат на санкция, както и възможността да се преразпределят средствата в тримесечни периоди. Болниците ще могат да използват или прехвърлят парите си в тримесечието без да им се отнемат, ако в рамките на трите месеца не бъдат изразходвани", поясни още той.
 

БГНЕС, архив


Отново ще работим в условията на финансов дефицит, алармират лекари

На въпрос относно продължаващата тревога на общинските болници, че са пред фалит, председателят на БЛС коментира:

"Вярно е, че общинските болници имат своите притеснения. Ние не успяхме да повишим цените в системата за долекуване, на тези клинични пътеки, с които общинските болници можеха да поемат глътка въздух. Проблем съществува в общинските болници, знае се, но и общините със своите възможности да се обърнат с лице и към този проблем, не само да се чака от държавата. Имаме дълг към тях и го признаваме, но проблемът не се решава само чрез БЛС".
БТА