парламент Тошко Йорданов
парламент Тошко Йорданов / БТА
Няма да има нито един съветник от Държавна сигурност /ДС/ в екипа на министъра на външните работи. Това заяви пред журналисти в парламента председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" /ИТН/ Тошко Йорданов по повод медийни публикации за съветниците на Теодора Генчовска. Новият министър на външните работи е от квотата на ИТН.

В коментар по темата председателят на групата на "Демократична България" - Христо Иванов, заяви, че политическите кабинети са "по усмотрение и преценка на съответния министър". Той припомни позицията на формацията, че е необходима лустрация в системата за сигурност и външните работи. По думите на Иванов, ДБ ще постави тази тема отново пред коалиционните партньори.

Атанас Михнев от "Продължаваме Промяната" също каза, че отговорността за назначенията е на политическата сила, излъчила съответния министър. "Ако има въпрос, който е по-спорен - той ще бъде обсъден на коалиционен съвет", отбеляза той.

Михнев заяви, че в листите на ПП, сред депутатите, министрите и съветниците няма лица от бившата ДС.

Хамид Хамид от ДПС напомни, че партията е в опозиция и не прави назначения в изпълнителната власт. "ДПС отдавна си е изразило мнението за участието на ДС във властта. По-скоро ме учудва или вече не ме учудва нищо от това мнозинство", каза той.