От „Възраждане” се заканиха да съдят участниците в подписката
Окръжната прокуратура във Варна се самосезира след разпространението на т.н. „черен списък”. Днес преписката е докладвана на наблюдаващия прокурор. Междувременно стана ясно, че вече са отправени заплахи към някои от учителите, участвали в подписката. За отправени към него заплахи съобщи в ефира на NOVA самият инициатор на подписката.

Няма нищо българско в теб. Ти си един продажник. Заради такива като теб България ще пада. Вместо да правиш подписки, замисли се за здравето си, че скоро може и да го нямаш”, гласи съобщение, изпратено до автора на подписката Борис Илиев. Той е учител по български език и литература. Сподели, че учителството е война срещу невежеството, но в нея не всички способи са позволени. „Не можеш да налагаш на учениците си, включително идеологическо, което ти споделяш. Да ги принуждаваш да го следват”, подчерта Илиев. По думите му има разлика между това теми да бъдат обсъждани академично в класната стая и това да се налага дадена идеология в клас.

„Още през 70-те години от Световната здравна организация са признали различните сексуални ориентации не за отклонение, а за нещо нормално”, подчерта учителката по френски език Снежана Славчева. Според нея народните представители бъркат академичната информация с пропаганда, а промените в закона ще насърчат агресията срещу по-различните деца.

Окръжната прокуратура във Варна се самосезира след разпространението на т.н. "черен списък". Днес преписката е докладвана на наблюдаващия прокурор. Няколко са възможностите пред него. На първо място той може да назначи проверка на фактите или да откаже образуването на досъдебно производство, ако прецени, че няма данни за престъпление от общ характер. Друг вариант е преписката да бъде изпратена в Районната прокуратура, ако наблюдаващият прокурор прецени, че е от нейна компетентност. Също по негова преценка преписката може да бъде изпратена и на административен орган по компетентност.

„Възраждане“: Законът да се спазва, никаква ЛГБТИ+ пропаганда в българското училище

Лидерът на „Възраждане” Костадин Костадинов
съзря чужда намеса в системата на българското образование: „Оказа се, че 534 от тях са били финансирани от фондация „Америка за България” или спонсорираната от нея фондация „Заедно в час”.

След отправените обвинения към двете фондации от „Америка за България” отговориха за NOVA, че „Aтаките срещу хора, заради това че изразяват мнението си или участват в проекти, финансирани от фондацията, напомнят за тоталитарното минало”. И застават в подкрепа на всеки учител, който може да стане мишена.

Преподаватели скочиха срещу закона за ЛГБТ, „Възраждане“ пусна списък с имената им

„Кой е следващият? 35 години след падането на Берлинската стена сме свидетели на очернянето, обругаването и преследването на хора с определена професия заради изразяването на позиция.  Свободата, демокрацията и върховенството на правото са общочовешки ценности и Фондация „Америка за България“ е солидарна с мнозинството българи, които ги отстояват. Сред тях са и учителите – днешните просветители. Атаките срещу хора заради това, че изразяват мнението си или участват в проекти, финансирани от Фондация „Америка за България“, напомнят за тоталитарното минало. Заставаме в подкрепа на учителите и всеки следващ, който може да стане мишена на това разрушително говорене.

Кой е следващият? Лекарите, медицинските сестри и малките пациенти, които се лекуват в обновените детски отделения на „Пирогов“ и болниците във Велико Търново, Ловеч и Добрич? Жените, борещи се с рак на гърдата, които получават навременна и компетентна информация и грижа? Учениците от олимпийските отбори по природни науки, които прославят България по целия свят? Малките семейни туристически фирми в Северозападна България и поречието на Дунав, които създават работни места? Директорите и служителите на Епископската базилика на Филипопол, Регионалния исторически музей във Враца, музеите в Чипровци, Оряхово и други градове? Предприемачите? Експертите от гражданските организации? Журналистите? Кой е следващият?

ПП внася проект за промяна на спорната „дефиниция” в Закона за предучилищното и училищното образование

Фондация „Америка за България“ е независима, неправителствена и неполитическа американска фондация. Фондация „Америка за България“ не финансира и не подкрепя политици, политически партии, политическа дейност или протести. Фондация „Америка за България“ отказва да бъде въвличана в предизборни кампании. Фондация „Америка за България“ подкрепя инициативи на българи с различни професии в цялата страна, които влагат сърце и усилия, за да може спокойно да живеят, работят, създават семейство и отглеждат децата си в България. Фондация „Америка за България“ е напълно прозрачна относно организациите и проектите, които финансира. Информацията е достъпна за всички на сайта на Фондацията: www.us4bg.org. Приветстваме вниманието на медиите, за да разкажем истинските истории за проектите, които подкрепяме”, заявяват още от „Америка за България”.

НС забрани пропаганда на нетрадиционна сексуална ориентация сред деца

От фондация „Заедно в час” обясниха, че не поддържат списъци с мненията и позициите на участниците в програмите. „Заедно в час” работи за равен достъп до качествено образование в България вече близо 15 години. Оттогава досега в програмите ни са участвали над 1700 учители и директори и близо 600 училища-партньори в цялата страна - данни, които могат да бъдат намерени свободно на нашия уебсайт. Не поддържаме списъци с мненията и позициите на участниците в програмите ни. Всички български учители са професионалисти, хора със свободна воля, достойнство и право на преценка. Категорични сме, че мненията на хората от образователната система трябва да се взимат предвид при обсъждането на законодателни промени, които касаят ежедневната им работа. Вярваме в българските учители и ги призоваваме да не стават жертва на спекулации и внушения, а да продължат напред в благородната си мисия и призвание”, обясняват от фондацията.

Според лидера на ГЕРБ Бойко Борисов списъкът, но и предложението на ПП-ДБ за промяна на спорната дефиниция представляват агитация и пропаганда. „Българските учители са с изключително висока класа, те не се подвеждат по такива евтини пропагандни тези. Всеки, който няма какво да прави, отива и вади някакъв списък”, е мнението му.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
NOVA