В решението на ТЕЛК сега, освен орязването, е вписано дори, че детето може частично да извършва професионална дейност

Скандално решение на един от съставите на ТЕЛК в Пазарджик. Оказва се, че експертната комисия взема важни решения, свързани с тежки диагнози, без да има на разположение съответния специалист, съобщава NOVA.

Станалият вече известен ”Първи състав на ТЕЛК” към МБАЛ ”Пазарджик” спокойно заменя психиатър с педиатър. И без да преглежда, драстично реже проценти на дете с тежко заболяване.
Дори и го оставя без средства за препитание, но му позволява частично право на професионална работа.

Явяване пред „Първи състав на ТЕЛК” в Пазарджик на практика оставя майка и болното й дете без никакви средства.

Хасан Адемов: Ще се направят всички възможни проверки на пазарджишката болница
 

Няма да получавам никакви пари и не мога да бъда личен асистент на детето, защото трябва да обжалвам решението на ТЕЛК пред НЕЛК. През цялото това време оставаме без доходи и без никакви пари”, споделя майката на Кристина - Недка Кичукова.

„В този ден не е имало психиатър. Тъй като има психиатрична диагноза, уместно е да бъде консултиран и от психиатър”, заяви директорът на МБАЛ „Пазарджик” д-р Красимир Темнилов, който също е психиатър. „Първи състав на ТЕЛК” не преглежда детето, но има издадено решение.  

Фалшиво ли е ТЕЛК решението на директора на пазарджишката болница? (ВИДЕО)

„Само ме попитаха дали детето посещава училище. Изпратиха ме да чакам пред вратата, където се намира „Първи състав на ТЕЛК”. И там чакахме доста. Представиха детето на председателя на ТЕЛК д-р Генов. Той попита дали посещава училище. Това беше, приключи се с прегледа”, разказва Кичукова. Оказва се, че липсата на психиатър, изобщо не е проблем.

От една година децата, които са с психични разстройства, са дадени да се гледат от педиатър. Съжалявам за това, което се е случило. Това е много голямо недоразумение”, заяви още

Посещаваме център за психично здраве в Пловдив. Там квалифицирани специалисти диагностицират Кристина от години. Говорим с един от лекарите, изготвили експертизата, нужна за явяване пред ТЕЛК в Пазарджик. 

Окръжната прокуратура в Пазарджик започва проверка за нарушения в работата на ТЕЛК

Съвестта ми и на моите колеги е чиста. Детето страда от генерализирано разстройство на развитието. Поведението е аутистично, страда езиково-говорното развитие”, обясни лекарката, изготвила експертизата на Кристина.

Според майката детето има нужда от постоянни грижи. Това потвърждават и експертите от пловдивския център за психично здраве, които са дали препоръки, че детето не може да се обслужва и функционира самостоятелно, без помощ от възрастен.

Недка Кичукова и дъщеря й се връщат, за да попитат дали ТЕЛК  може да поправи собствената си грешка, но от там им отвърнали, че това е невъзможно. Според майката, този състав на ТЕЛК е допуснал още една грешка, даваща абсурдна възможност на детето й – способност  за извършване частично на професионална работа.

Гледайте още във видеото.

NOVA