/ БГНЕС
Нидерландия наблюдава внимателно действията за съдебна реформа в България и оценява усилията в тази посока. Това заяви нидерландският премиер Марк Рюте в телефонен разговор с министър-председателя акад. Николай Денков, съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет (МС).

Рюте показа детайлно познаване на ситуацията и прояви интерес към конкретните стъпки за постигане на истинско върховенство на закона в нашата страна. 

Акад. Денков наблегна на усилията на България да докаже реални резултати чрез законодателни промени и посочи като пример приемането на механизъм за разследване на главния прокурор от независими от него магистрати. Той представи следващите стъпки към промяна на ситуацията чрез антикорупционно законодателство и избор на нов Висш съдебен съвет, като очерта времеви хоризонт от около шест месеца за тяхната реализация. 

България ще влезе в Шенген на два етапа?

Българският премиер подчерта чувствителността на нашето общество по темата „Шенген“ и отбеляза действията на страната ни по съвместния пилотен проект с Европейската комисия за превенция на незаконната миграция. Нидерландският министър-председател изрази задоволство от подобрената ситуация на границата между България и Турция, и готовност за съдействие за още по-доброто й опазване в бъдеще. 

В началото на юни президентът Румен Радев разговаря на форум в Молдова с министър-председателя на Нидерландия Марк Рюте на среща на върха на Европейската политическа общност. Очакваме решителната крачка в съдебната реформа в България да промени позицията на Нидерландия за членството ни в Шенген, отбеляза тогава държавният глава.