България и Румъния ще влязат в Шенген на два етапа, пише EURACTIV България. Изданието се позовава на източници от дипломатическите среди в Брюксел, българския парламент и правителството.

Първо, през октомври ще падне контролът през летищата. Пълноправното членство с премахване на сухопътния граничен контрол трябва да стане факт от 1 януари 2024 г.

Кореспондентът на NOVA в Брюксел Антоанета Николова сподели, че няма официално обявен разчет за приемането ни в Шенген. 

Кореспондентът на Club Z в белгийската столица Момчил Инджов посочи, че важността на редовното правителство е много голяма, защото то може да взема пълноправни решения. "Важно е и това, че кабинетът е проевропейски. Поне два пъти седмично обаче има гонки с мигранти, което говори, че има хора от високите етажи, помагащи на бежанците да влязат у нас", посочи той.

ЕК: Присъединяването на България и Румъния към Шенген е приоритет на приоритетите

Относно избора на нов български еврокомисар Николова отбеляза, че той е повлиян от желанието на Фон дер Лайен за полово равенство и баланс на политическото семейство. И допълни, че се иска опит в европейските институции, а ресорът ще бъде определен според качествата на кандидата.

Според Инджов Фон дер Лайен държи да има по две кандидатури - мъж и жена. "Илияна Иванова е по-позната в Брюксел, член е на Сметната палата. Везните обаче клонят към Лорер от гледна точка на ресорите. Тези на Мария Габриел са разпределени между датския еврокомисар и Маргаритис Схинас. Неизбежно ще има преразпределение на ресорите и всеки ще отговаря за повече от един", смята той.