Телефон 112 тръгва в цялата страна в края на месеца
Телефон 112 тръгва в цялата страна в края на месеца / netinfo

Според решение на Европейската комисия от днес България ще има още три месеца срок, за да въведе телефон "112" на територията на цялата страна, поради факта че е показано положително развитие за много кратък срок. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на извънредните ситуации.

През последните месеци ЕК беше периодично информирана за етапите на изграждане на националната система, както и че в момента услугата "112" има почти 70 процента национално покритие, осигурявано от функциониращите четири районни центъра на спешната линия в София, Русе, Монтана и Бургас.

От българска страна беше категорично заявено, че от 30 септември Националната система за спешни повиквания с единния европейски номер "112" ще функционира на територията на цялата страна, се посочва още в съобщението.

До края на септември ще започнат работа и центровете в Кърджали и във Варна, с което изграждането на националната система "112" ще бъде завършено. Така България ще изпълни европейските изисквания за системата "112", заложени в Директивата на универсалната услуга, с което ще отпадне основанието за санкциониране на страната ни.