Тонове питейна вода изтичат в дворовете на жители от село Жедна в община Радомир, предава NOVA.

Възстановяват се съоръженията за подаване на вода от язовир "Студена" към Радомир

Проблемът не се решава от години, а авариите следват една след друга. Местното ВиК отстранява пробивите в системата, но много скоро след това те се появяват отново. От такива случаи се оплакват не само жителите на Жебна, но и на Негованци.

„Постоянно обясняват, че водопроводът, който е доста стар, трябва да бъде сменен.  Идват и само закърпват положението. Вода в дома си нямам, защото първо  било необходимо да изградя шахта и да поставя водомер. Заради водата, която постоянно пълни двора ми, обаче не мога да я направя”, обясни местен жител.

Емил Димитров: Търсим трайно решение за водата на Радомир (СНИМКИ)

Жена посочи, че често се налага селото да остава без вода заради авариите. „Лятото се събира около месец0два да има вода”, каза тя. Кметският наместник на Жедна Людмила Борисова потвърди за честите пробиви в системата: „Водопроводът е строен през 1958 г. и е изключително морално и технически остарял. Не мога обаче да кажа, че сме без вода”.

Техническият ръководител на ВиК - район Радомир обясни, че екипите на дружеството са само два и отговарят за 30 села. За водопровода има проект, който е внесен в регионалното министерство преди три години. Той е одобрен, но все още не е осигурено финансиране.
nova.bg