Тодор Тагарев
Тодор Тагарев / БГНЕС
Не се е наложило да се ползва финансиране от държавния бюджет на страната
Транспортирането на БТР-ите за Украйна е финансирано от формата "Рамщайн"  и не се е наложило финансиране от държавния бюджет.

Министърът на отбраната Тодор Тагарев вероятно ще поиска удължаване на срока за провеждане на Стратегическия преглед на отбранителната политика. Той коментира темата пред журналисти в парламента преди изслушване в ресорната комисия.

Тагарев отбеляза, че срокът за провеждането на прегледа е бил февруари, вече има и доклади, но има затруднения при анализирането на проблемите в тяхната комплексност и взаимообвързаност. Много са проблемите – окомплектоване, преструктуриране, равнището на подготовка и други, добави министърът.

На въпрос дали ще остане на поста си след ротацията министърът заяви, че това ще стане известно като решат политическите партии, които формират мнозинството в Народното събрание. 

Българските БТР-и потеглят към Украйна (СНИМКИ)

Във връзка с операцията по доставка на БТР-и за Украйна министърът на отбраната коментира, че тя все още в ход, като не поиска да посочи кога ще приключи. Тодор Тагарев обясни, че не се е наложило да се иска финансиране за транспорта на машините от държавния бюджет, като отбеляза, че заплащането на разходите е осигурено чрез механизми във формата "Рамщайн".

Министърът уточни, че след много кратко време ще проведе разговор с представител на Пентагона, който е на много високо ниво.

Началникът на отбраната Емил Ефтимов обясни, че бронетранспортьорите, предназначени за Украйна, все още са в България.

В края на м.г. парламентът реши, отхвърляйки вето на президента, България да предостави безвъзмездно бронирана транспортна техника на Украйна. Тези машини са дадени на създадените през 80-те години Вътрешни войски и не са използвани от жандармерията. За МВР те категорично са с отпаднала необходимост, каза тогава Тагарев. Според него украинската армия не може да тръгне в атака с тези машини, но те биха им послужили в определени условия.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня

 
Константин Костов/БТА